Tél végén már ébredeznek a gyöngyikék a kertben

Tél végén már ébredeznek a gyöngyikék a kertben

Igénytelen békahagyma.

A gyöngyikék nemzetsége (Muscari)  a spárgafélék családjába tartozik. A gyöngyikék azon tavaszi hagymások közé tartoznak, amelyek elsőként jelennek meg a kertben és a virágboltok kínálatában. A bájos kis növények Közép-Ázsiából, a Kaukázusból, a Földközi-tenger vidékéről származnak.

gyongyikek tavasszal 05

A legismertebb a kertekben az örmény gyöngyike (Muscari armeniacum)  liláskék virágzatával. Ezenkívül 40 különböző faj és fajta létezik, akad köztük kék, rózsaszín, fehér, sőt két virágszínben díszítő változat is.

gyongyikek tavasszal 02

A virágok hosszúkás, összeforrt, húsos lepellevelekből állnak, fürtös virágzatot alkotnak, március-áprilisban nyílnak. A levelek keskeny szálúk, tőállók.

Az illatos fajták közé tartozik a Muscari aucheri  ‘Blue Magic’, az örmény gyöngyike ‘Blue Spike’ fajtája, az epergyöngyike ‘Album’ és a sárga gyöngyike ‘Golden Fragrance’ fajtája. A széleslevelű gyöngyike (Muscari latifolium)  feltűnőbb, nagyobb leveleivel hívja fel magára a figyelmet.

gyongyikek tavasszal 03

A fürtös gyöngyike a kert igénytelen lakója, jól tűri a fagyokat, könnyen terjed, magát szaporítja. Ültetéséhez ideális időpont az ősz, október és december között, az első fagyok előtt.

gyongyikek tavasszal 04

A gyöngyike különösen szépen mutat csoportosan vagy a gyepbe ültetve. Jól társítható nárciszokkal, tulipánokkal, csinos szellőrózsával, üde színfoltot jelentenek az éledező kertben. Népies nevei: béka- vagy kígyóhagyma, györgyike, kék gyöngyvirág, kígyóvirág, mezei jácint, pézsmabimbó, Szentgyörgyvirág.

gyongyikek tavasszal 07

gyongyikek tavasszal 06

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR