Itt a legkorábbi hagymás cserepes virágok ideje

Itt a legkorábbi hagymás cserepes virágok ideje

Az előhajtatott, csodálatos virágokkal, színekkel és illatokkal megjelenő tavaszi virágoknak megvannak a maguk trükkjei.

A meleg napok még messze vannak, de az előhajtatott hagymás virágokban már gyönyörködhetünk. A szaküzletekben megvásárolható virágok arra csábítanak, hogy kipróbáljunk új kialakulási ötleteket.

elohajtatott tavaszi viragok 02

A különböző színekből vagy egy szín árnyalatából összeállított virág-együttesek vidám díszei a terasznak. Ha csoportosan rendezzünk el több azonos színű cserepes tavaszi virágokat, akkor az optikai hatás rendkívül erőteljes lesz. De nagyon bájos a különböző virágformák kombinációja, akárcsak a növények magasság szerinti elrendezése is. Igazi látványosság az ibolyakék virágú recéshagymájú nőszirom, melyet törpe nősziromnak is neveznek.

elohajtatott tavaszi viragok 03

Az ázsiai boglárka dúsan telt virágával, a kankalin, vagy a szarvacskás ibolya kiválóan alkalmasak a szabadon maradt lyukak kitöltésére.

A hagymás virágok homokos földkeverékben érzik legjobban magukat. Az edény alján legyen lefolyójuk, és a földet ne hagyjuk kiszáradni. Ha tartós fagy várható, a cserepeket vigyük be a lépcsőházba, előszobába, vagy takarjuk le fátyolfóliával és tegyük a fal mellé.

Falusi hangulatot teremt a szarvacskás ibolyával, nefelejccsel és boglárkával beültetett fűzfa-kosár.

A törpe nyári orgonát erősen vágjuk vissza, amely nagyon jól mutat dézsába ültetve. Ahhoz, hogy a kb. 1 méter magas bokor életerős maradjon és gazdagon virágozzon, február végén vissza kell vágni. Ez azt jelenti, hogy csak a legalsó egy-két rügyet hagyjuk meg az ágakon. A törpecserje júniustól késő őszig tartó buja virágzással fogja meghálálni majd a gondoskodást.

Most kell ültetni a koronás liliomot. Ez nem egy szokványos futónövény, de próbálkozhatunk vele. Hajtásához a hagymás növény hosszúkás rizómáit március elején kell elültetni virágfölddel megtöltött cserépbe. Az edényt tegyük meleg helyre, a kihajtáshoz kb. 22 fokra van szükség. A földet tartsuk egyenletesen nedvesen, száraz fűtött levegő esetén a növényt 1-2 naponta permetezzük vízzel. Minden rizómából csak egy hajtás fejlődik.

elohajtatott tavaszi viragok 04

Ha dúsabb növést szeretnénk, akkor egymással szemben két rizómát ültessünk egy cserépbe. A növény kb. 1 méter magasra nő, és a kapaszkodáshoz növényfuttatóra van szüksége. A tűző napsütést nem szereti, a virágaik nyáron nyílnak rövid szárakon. Késő nyáron, elvirágzása után a koronásliliom visszahúzódik. A rizómákat kb. 10-15 fokos hőmérsékleten kell kiteleltetni.

A sudár kankalin tavaszi virág, 20-25 cm magasra növő, szép formával rendelkező növény. A többszínű virágok halvány sárgától narancsig és barack-sárgáig terjedő árnyalatokban virágzanak februártól áprilisig.

A téltűrő kankalin cserepes dísznövényként jól érzi magát a teraszon, ahol a napos helyet részesíti előnyben. Ha a lakásban szeretnénk gyönyörködni benne, akkor a sudár kankalint tegyük hűvös helyre, egy világos ablakpárkányra.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR