Ősszel virágzik az örökzöld gyöngyikés gyepliliom

Ősszel virágzik az örökzöld gyöngyikés gyepliliom

Érdemes magot fogni róla.

A gyöngyikés gyepliliom (Liriope muscari) Ázsiából származó, rizómás növény. A kertben igazi ritkaságot jelent, ennek ellenére nem különösebben igényes.

orokzold gyongyikes gyepliliom 02

Augusztustól októberig nyílnak a kékeslila virágai, amelyek színfoltot jelentenek az őszi kertben. Egyenes virággyertyái nagyszámú harangalakú virágból állnak, termése sötétkék-fekete kapszula. Az örökzöld évelő szálas leveleivel is díszít. Felfelé törő növekedésű, kb. 40 cm magasra nő, párnákat képez.

orokzold gyongyikes gyepliliom 03

Az egzotikus őszi virágos növény lehetőleg meleg, de félárnyékos-árnyékos helyet igényel. Napos helyen is megél, de a téli napsütésben az örökzöld leveleket takarni kell ággal a napégés ellen. Erős széltől és esőtől is védjük.

orokzold gyongyikes gyepliliom 04

Rendszeres vízellátást igényel, a közegét tartsuk nedvesen, de ne tocsogjon a vízben. Szárazság esetén öntözzük. Tavasszal a lombját vágjuk vissza kb. 1/3-val.

A talaja legyen jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag, humuszos, mészben szegény és laza, hogy a növény megfelelően fejlődhessen. A legjobb számára a homokos-agyagos talaj, amely legalább 30 cm termőréteggel rendelkezik.

orokzold gyongyikes gyepliliom 05

Jól fejlődik dézsában, cserépben is, ezért a balkonon, teraszon is helyet kaphat. -20°C-ig télálló.

Csomós, párnás növekedésű, ezért talajtakaróként, szegélynövényként, sziklakertben is dekoratív. Vigyázat, az egész növény enyhén mérgező! Vágott virágnak is alkalmas.

orokzold gyongyikes gyepliliom 07
Leonora (Ellie) Enking

Magról szaporítható. Ehhez ősszel vágjuk le a magot hordozó virágszárakat, tegyük zacskóba őket és enyhe rázással nyerjük ki a magokat, amiket télen száraz, sötét helyen tartsunk. Tavasszal, a fagyok elmúltával vessük ki közvetlenül a szabadföldbe őket. Érdemes 2-3 évente tőosztással megfiatalítani a növényt, eltávolítani a gyengén növő gyökereket, hajtásokat.

orokzold gyongyikes gyepliliom 08
Leonora (Ellie) Enking

Az antraknózis nevű gombás betegség okozhatja a levelek foltosodását, elhalását. Az érintett növényi részeket le kell vágni, mihamarabb el kell távolítani. Tavasszal a leveleket csigák dézsmálhatják.

A ‘Big Blue’ nevű fajta egy klasszikus, akár 50 cm magasra is megnőhet. A ’Moneymaker’ igen robusztus, gazdagon virágzó, kompakt, örökzöld lombozattal. A ’Variegata’ világos, csíkozott leveleivel díszít.

orokzold gyongyikes gyepliliom 06

Bevezető kép: manuel m. v.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR