A tökéletes gyümölcsital

A tökéletes gyümölcsital

A smoothie névre hallgató gyümölcs - sőt akár zöldség - turmix állítólag a legegészségesebb divathullám a fitness-kultúra terjedése óta.

A tökéletes gyümölcsital feltalálója, Stephen Kuhnau az 1960-as évek Amerikájában tejes turmixot (milk shake) szolgált fel egy vendéglőben. Gyakran érezte úgy, hogy alacsony a vércukorszintje, így gyakori cukorutánpótlásra lenne szüksége a szervezetének az állandó munkavégzéshez. Maga azonban - allergiái és tejérzékenysége miatt - nem ihatott shake-et. Így saját szükségletére feltalálta a tejmentes gyümölcsital-keveréket, a Smoothie-t, illetve ennek széleskörű forgalmazására a Smoothie King franchise hálózatot.

Hogyan készül?

A szokásos smoothie pürévé turmixolt banánból, rostos narancsléből és esetleg szamócaléből álló, a fogyasztó szeme láttára készülő sűrű keverék. Az italt jégkockákra öntik, és szívószállal szürcsölgetik az elvitelre is alkalmas zárt pohárból. A héjon, a magvakon és a kocsányon kívül minden belekerül a gyümölcsből és a zöldségből, tehát nem csak kifacsart lé, hanem valódi egészség-koktél.

Elvitelre is

Mivel fogyasszuk?

A smoothie (néha smoothee írásmóddal) neve a tökéletesen simára turmixolt keverékre utal, amely tejtermékek nélkül is krémesnek tűnik. A smoothie-árus közelében többnyire egészséges szendvicseket is lehet kapni, így a nagyvárosi irodistának nem kell az ebédszünetben újra leülnie; a legközelebbi utcasarkon is kaphat egészséges, könnyű, vitamindús ebédet vagy uzsonnát. A szokás már Európában is hódít, Londonból Berlinen keresztül terjed kelet felé.

Miből keverjük?

A smoothie-készítés utcai látványosság is, a vásárlót bevonják a recept kitalálásába, a gyerekek is beleszólhatnak, hogy az ő poharukban mi legyen, mindenki személyes keveréket kaphat, és ha valaki rendszeresen visszajár, akkor csak a szokásosat rendeli. Néhány friss gyümölcs mindig kell hozzá, de a többi (akár tízféle) gyümölcs és zöldség fagyasztott is lehet. Sokan kérnek bele egy kis csurgatott mézet, mások szódával hígítják, sőt a törzsvendégeknek - ha más nem látja - egy kis alkohol is megengedett.

Belecsorgatjuk...

Sőt a legújabb divat szerint tejet vagy joghurtot is adnak hozzá, elfelejtve az ital eredeti koncepcióját. A fogyózóknak persze zsírmentes sovány tej jár, mert a szükséges fehérjét és kalciumot ez is tartalmazza. A joghurt nem a legalkalmasabb a bekeverésre, mert a tej narancs- vagy citromlével rögtön kicsapódik. A kivivel pedig még a joghurt sem boldogul.

Miért egészséges?

A smoothie a dietetikusok szerint is nagyon egészséges, magas a rosttartalma, gazdag vitaminokban és antioxidánsokban. Az egyéni keverés miatt szinte mindenki fogyaszthatja. Nagyon ajánlott az otthoni keverés is: a smoothie az ideális reggeli ébresztő ital. Az ajánlott napi ötszöri zöldség-gyümölcs adagból állítólag kettőt helyettesíthet.

Ki issza?

A smoothie italokat ma már palackozva is árulják, "Dr. Smoothie" a legnagyobb forgalmazó, az egészségtudatos, nagyvárosi fiatal dolgozó nő a tipikus fogyasztó. Meleg napsütésben, délben és uzsonnaidőben a legnagyobb a forgalom.

Ki szereti?

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR