10 baráti tanács a meggybor készítéséhez

10 baráti tanács a meggybor készítéséhez

A hobbikert.hu írása a meggybor készítéséről sok olvasónkat késztetett arra, hogy megossza saját tapasztalatait. Fogadjuk meg a tanácsaikat. És köszönjük...

Edit bevált receptje:

5 literes üvegbe 1 kg magozott meggy (Érdi bőtermő fajta). 3 liter vízben, 1 kg cukorral felforralom, majd kihűtöm, és az üvegben összekeverem az egészet . Letakarom, pár nap múlva csendesen forrni kezd, az időjárástól függően 3- 4 hétig. Lefejtem és üvegekbe töltöm. Nem lesz savas, desszert bor lesz belőle :-)

Erzsi kiegészítése:

Ki se kell magozni a meggyet, kár időt szánni rá, csak jól össze kell zúzni (akár kézzel vagy krumplitörővel is lehet).

Figyelmeztetés: ha a meggymag is megtörik, akkor a cianid tartalma a borba kerülhet és mérgezést okozhat. Úgyhogy csak óvatosan...

Csaba ötlete:

A meggybort ribizlivel szoktam keverni, így olyan, mint a lórúgás. Csalós, mert itatja magát és filmszakadás is előfordulhat.

Ribizli

Béla és Márta tanácsa:

Nem kell hozzá se víz, se cukor! Akár 2 év után is iható, az íze egyre erősebb, karakteresebb lesz.

Piroska javaslata:

Cukor helyett gyümölcscukrot, azaz fruktózt kell bele tenni.

Kálmán mondja:

A savasságát úgy befolyásolhatjuk, hogy ha kevésbé savasat szeretnénk, akkor később szedjük le, mert az érő gyümölcsben maguktól is szétesnek a savak. A cukor a savasságot nem nagyon befolyásolja, hiszen úgyis alkohol lesz belőle.

meggy13

Mária receptje:

1 kg kimagozott és összenyomkodott meggyhez 3 liter vizet és 1 kg cukrot adok. Ha megfokolom és eléri a 21 fokot, akkor jó!

Tivadartól hallottuk:

A gazdaboltokban kapható a kotyogó nevű szerkezet, amelyet a palack szájára lehet erősíteni, kiengedi a gázokat, így nem fut ki a forrásban lévő meggybor.

András ősi receptje:

Én a meggybor készítését Öregapámtól tanultam: 1 vödör meggy, 1 vödör víz, 1 kg cukor. Ezt 3 hétig állni kell hagyni, gyakori keverés mellett, majd leszűrjük hordóba vagy üveg ballonba. Ekkor hozzá adok még 2 kg cukrot vödrönként és kotyogó mellett forrni hagyom.

A hobbikert.hu szerkesztői és olvasói nevében is köszönjük a tanácsokat! Ha van még, örömmel fogadjuk alább, a hozzászólások között. Korábbi cikkünk a meggyborról itt olvasható >>

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR