Kék a kökény recece, kökénygin lesz belőle

Kék a kökény recece, kökénygin lesz belőle

Legalább két hónapig kell érlelnünk a nedűt, tehát pont elég időnk van arra, hogy ha októberben nekifogunk, karácsonyra elkészüljünk vele!

Itt van az ősz, itt van újra, és ez remek alkalom arra, hogy saját gyűjtésű kökényből istenien finom kökénygint készítsünk. Egyáltalán nem bonyolult művelet!

kokenygin 01

Először is szükségünk lesz egy kis kökényre. Vadon is bőven terem, például erdőszéleken igen gyakori, de forgalmas utak mellől ne szedjünk. Régóta folyik a vita arról, mikor érdemes begyűjtenünk az apró, kékesfekete termést; a legegyszerűbb szabály talán, hogy ha a két ujjunk közé csípve könnyen ki tudjuk lőni a bogyót, leszedhetjük.

kokenygin 02

A lényeg, hogy legyen annyi kökényünk, hogy félig meg tudjunk vele tölteni egy tetszésünk szerint kiválasztott üveget. Az 5 literes befőttes üveg pont jó lesz, amiben nyáron a koviubi érlelődött. Ha bőségesen el vagyunk látva gyümölccsel, több üveggel is készíthetünk, ajándéknak is kiváló lesz!

Minél tovább hagyjuk a gint érlelődni, annál finomabbá válik; amit tehát nem iszunk meg idén, jó lesz jövőre is, két év múlva pedig még jobb.

Kezdjük azzal, hogy a kökényt éjszakára a fagyasztóba tesszük. Ezzel olyan hatást érünk el, mintha a gyümölcsöt megcsípte volna az első dér. A bogyók héja felreped, veszítenek erősen fanyar ízükből, valamint felszabadulnak bennük a természetes édes ízért felelős anyagok.

Miután sterilizáltuk a légmentesen lezárható üveget vagy üvegeket, töltsük meg azokat félig a mélyhűtött kökénnyel, majd öntsük fel jó minőségű ginnel – hogy igyekezetünk és munkánk ne vesszen kárba a túlságosan olcsó alapanyag miatt.

Kökénygin

Adjunk hozzá négy púpozott evőkanál kristálycukrot és az egészet rázzuk jól össze (körülbelül egy percig). Az üvegeket az oldalukra fektetve, közvetlen napfénytől mentes helyen tároljuk, és naponta-kétnaponta fordítsunk rajtuk 180 fokot két hónapon keresztül.

Néhány nappal az első üveg elfogyasztása előtt kóstoljuk meg az italt. Ha úgy találjuk, hogy nem elég édes, készítsünk egy egyszerű cukorszirupot. Egy rész cukrot alacsony hőfokon olvasszunk fel egy rész vízben. Hagyjuk kihűlni, majd adagoljuk a ginhez ízlés szerint.

Kökénygin

Csikorgóan hideg téli napokon kitűnő aperitif lesz egy-egy finom, kiadós ebédhez!

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR