A világ legfurcsább virágai

A világ legfurcsább virágai

A természet megcsillogtatta humorát ezekben a növényekben!

A természet igazi különlegességei ezek a furcsa, gyakran valami teljesen másnak kinéző virágai.

Raflézia (Rafflesia)

A furcsa kinézetű növény élőhelye Délkelet-Ázsia, azon belül pedig a Maláj-félsziget, Borneó és Szumátra. A rafléziák mindegyike rendkívül ritka és veszélyeztetett faj. Más növényeken, jellemzően fákon élősködik, és a növényvilágban ő rendelkezik a legnagyobb méretű virággal, ám az csak néhány napig marad meg.

furcsa viragok 01
Mike Prince(cc)

Méhbangó (Ophrys apifera)

Közelről nézve virága egy mosolygó méhecskére hasonlít, és hazánkban fokozottan védett faj. Május és június között virágzik, fürtönként körülbelül 3-10 virággal.

furcsa viragok 02 

Papagájvirág (Impatiens psittacina)

A papagájra hasonlító növény India és Thaiföld egy kis részén él. A thai hatóságok betiltották az exportját, így nincsenek kereskedelemben.

furcsa viragok 03
jittinflowers.blogspot.com

Majomorchidea (Dracula simia)

A majomarcú orchidea az ecuadori és perui erdőkben található meg, 1000-2000 tengerszint feletti magasságban. Mindössze 30-40 cm magasra nő meg, és ellenben a többi orchideával itt a virágnyílás nem az alsó virágoktól indul a felsők felé, hanem éppen fordítva. Virágzása nem szezonfüggő, illatát az érett narancséhoz hasonlítják.

 furcsa viragok 04 
Dick Culbert (cc)

Meztelen férfi orchidea (Orchis Italica)

Csupán csak egy egész kevés fantáziára van szükség, hogy lássuk, miért is ragadt ez a név erre a virágra. Egyébként áprilisban virágzik, és akár 50 centi magasra is megnő.

furcsa viragok 05b 
Mark Freeth (cc)

Szoknyás lányok (Impatiens bequaertii)

A szoknyában táncoló lányokat idéző virág, egy rendkívül ritka fajta. Jellemzően a 12 és 30 cm közötti magasságra nő meg, virágai kicsik, nem érik el a másfél centimétert.

furcsa viragok 06b

Kék golgotavirág (Passiflora)

A legtöbb faj hazája az Amerikai Egyesült Államok déli része és Mexikó, de egészen Brazíliáig őshonos. Talán különös virágáról nem ugrik be rögtön, de a golgota növény gyümölcse a maracuja.

furcsa viragok 07

Repülő kacsa orchidea (Caleana Major)

Virágjának alakja egy kis repülő kacsára emlékeztet, erre utal a neve is. Ausztráliában honos, körülbelül 40-50 centiméter magasra nő meg, virágai pedig 15-20 mm hosszúságúak lesznek. Csupán csak 1-2 évig hajt virágokat, így dísznövényként nem népszerű.

furcsa viragok 08
David Lochlin

Balerina orchidea (Caladenia melanema)

A táncoló alakra emlékeztető virága, a pók orchideák népes családjába tartozik, melyekre a vékony, hosszúkás szirmok a jellemzőek, innen kapták az elnevezést is. A trópusi időjárást kedvelik, az 55-75 fokos páratartalom az ideális közeg számukra, így otthon nehézkes lenne a tartásuk.

furcsa viragok 09

Banánvirág

Ki gondolta volna, hogy a közönséges banán fájának virágja ilyen különleges? A banán vadon termő változatának gyümölcsében egyébként nagy, kemény magok találhatók, az általunk ismert termesztett változat a magtalan triploid.

furcsa viragok 10

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?