A virágok titkos nyelve: így csábítják magukhoz a méheket

A virágok titkos nyelve: így csábítják magukhoz a méheket

Ilyen a virágok egyedi jelrendszere, amelyből értenek a beporzó rovarok.

A legújabb kutatási eredmények azt bizonyítják, hogy a virágok olyan rejtett jelekkel édesgetik magukhoz a beporzó rovarokat, amelyeket mi, emberek nem is érzékelünk. Legalábbis szabad szemmel nem...

Azt gondolhatnánk, mindenről tudunk, ami a világban körülöttünk zajlik, de ez messze nem így van. Itt vannak mindjárt a virágok és a méhek, amelyek számunkra észrevétlen módon kommunikálnak egymással. A Bristoli Egyetem kutatói felfedezték, hogy számos virág nem csak olyan jeleket bocsát ki, amelyeket mi a látó- és szaglószervünkkel fel tudunk fogni, de olyanokat is, amelyek előttünk rejtve maradnak, mint például a hőjelzések.

A kutatók termikus képalkotó eljárást alkalmazva tanulmányozták 118 növényfajta virágát. Ezek közül 65 fajta (azaz 55%) – köztük számos népszerű kerti virág – szirmai összetett hőmintát mutattak. A mintát alkotó területek átlagosan 4-5 Celsius-fokkal voltak melegebbek, mint a virág többi része, de egyes esetekben akár 11 fokos eltérés is előfordult.

viragok titkos nyelve 02

A tudósok számos kísérletet végeztek olyan művirágokkal, amelyek hőmintája megegyezett a valódi virágokéval, de kinézetre hasonlóak voltak. Az emberi szem számára valamennyi ugyanúgy nézett ki, de a méhek mégis különbséget tudtak tenni köztük. A hőminták segítették őket azon "virágok" kiválasztásában, amelyek nagy valószínűséggel a legtöbb nektárt kínálták nekik.

A kutatók mindezt azzal magyarázzák, hogy a mézelő méhek, poszméhek és dongók a csápjaikban, valamint a lábuk egy bizonyos részében, a tarsusban található hőérzékelők segítségével ismerik fel a különböző virágokat.

A virágok összetett jelrendszerrel segítik tehát a beporzó rovarokat a lehető legtöbb élelemhez jutni, amelyet hazaszállítva a kolónia fenntartására fordíthatnak.

viragok titkos nyelve 03

Amellett, hogy láthatatlan üzeneteket bocsátanak ki, a virágok még egy lényeges módon kedveznek a beporzó rovaroknak: melegen tartják azokat. Amellett, hogy kényelmes pihenőhelyet biztosítanak a rovaroknak szorgos nektárgyűjtő körútjuk során, a szirmok melege lehetővé teszi, hogy a beporzó rovarok testhőmérséklete a repüléshez szükséges legalsó küszöb felett maradjon. Ez lehetővé teszi a beporzó rovarok számára, hogy hűvösebb időjárás esetén is képesek legyenek élelemhez jutni és nektárt gyűjteni. Azaz spórolni tudnak a plusz anyagcserén, amelyre a repüléshez szükséges testhő előállításához lenne szükségük.

Az egyedi mintába rendeződő, "fűtött" szirmok előnyösek tehát mind az eredményes beporzás, mind az élelmet kereső méhek szempontjából. Ez a titkos nyelv, rejtett világ normál körülmények között az emberi érzékek számára felfoghatatlan, mégis rendkívül hasznos és hatékony.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR