Igéző növények, amelyek döngicsélő méhek százait csalogatják a kertbe

Igéző növények, amelyek döngicsélő méhek százait csalogatják a kertbe

Nem csupán a megnyugtató zümmögés a cél: a beporzás a legfontosabb!

Bár a petrezselyem, a zsálya, a rozmaring és a kakukkfű mind igen népszerű fűszernövény, létezik egy, nevezetesen a szerény külsejű szurokfű, amely bizonyos szempontból a legtöbb társán túltesz. Ha esetleg ezen a néven nem ugrana be elsőre, melyik növényről is van szó, nos, ez nem más, mint a sokoldalú oregánó (tudományos elnevezése: Origanum vulgare), amelyet vadmajoránnának is hívnak még. Az olasz konyha egyik jellegzetes fűszernövénye, amely egész Európában elterjedt. Még ennél is lényegesebb, hogy az egyik legkitűnőbb választás, ha méheket, pillangókat és más beporzó rovarokat szeretnénk a kertünk felkeresésére rábírni.

mehcsalogato viragok 02

Természetes, hogy a legszélesebb körben elterjedt és nagyra becsült kerti növényeink azok, amelyek attraktív virágokkal rendelkeznek. Létezik egy elterjedt, de téves feltételezés, miszerint azok a növények, amelyek az emberi szem számára kellemes látványt nyújtanak, azok egyben a méhek és más virágkedvelő rovarok számára is a legvonzóbbak. A Sussexi Egyetem méheket és közösségben élő rovarokat vizsgáló laboratóriuma által végzett kutatások azonban megcáfolni látszanak ezt a hiedelmet.

Nemrégiben 32 népszerű, nyáron virágzó virágágyi növényt vizsgáltak meg: megszámolták az azokat felkereső rovarokat, és kiderült, hogy ezek 87%-a méh.

A vizsgált növények közös jellemzője volt, hogy mindegyik vonzó volt az emberi szem számára, a rovarok azonban igen eltérően viszonyultak hozzájuk. Számukra a legvonzóbbnak – az oregánóhoz hasonlóan az árvacsalánfélék családjába tartozó – majoránna és izsóp voltak. Mindkettő lágyszárú évelő, egyszerű, aromás levelekkel és sűrű álló, egyenes virágszárak csúcsán nyíló, apró virágok százaival. Mindkettő 100-szor annyi rovart vonzott magához, mint a legkevésbé népszerű, a fagyra érzékeny muskátli.

mehcsalogato viragok 03

Tegyünk különbséget virág és virág közt!

Kertészként a feladat egyszerű: válasszunk nektárban és pollenben gazdag virágfajokat. A kutatás kimutatta, hogy az, hogy ily módon kedvezünk a méheknek és egyéb virágkedvelő rovaroknak, nem kell, hogy extra költségekkel járjon. Egy 2012-es felmérés során kutatók az évelő őszirózsa több mint 200 fajtáját vizsgálták meg. Azok, amelyek a legtöbb rovart vonzották, általában könnyen beszerezhetőek és gondozhatóak voltak, nem mellesleg tetszetősek. Árban tehát nincs számottevő különbség.

A kérdés tehát, hogy mennyire hasznosak a rovarok számára a parkokba és kertekbe ültetett virágok? Kutatók a kelet-sussexi Lewes városában található meseszép parkban, a Southover Grange Gardenben egyik nyáron 79 különböző, virágzásuk csúcsán lévő növényen számolták meg a rovarokat.

mehcsalogato viragok 07
Leonora (Ellie) Enking

Az eredmény igencsak meglepő volt. Bár a park valódi méhparadicsomnak tűnt, csak három virág volt kiemelkedően vonzó a beporzó rovarok számára. 24 fajtát egyáltalán nem kerestek fel rovarok a 15 alkalommal elvégzett rovarszámlálás egyike alatt sem, további 37 növényt pedig csak tessék-lássék látogattak. Nyilvánvaló tehát, hogy elengedhetetlen változtatni a virágágyi növények kiválasztásának szempontjain. Sok kerti virág csupán öncélúan szép: élénk színű szirmaikért ültetjük azokat, ahelyett, hogy a méhek számára biztosítanánk értékes élelemforrást.

mehcsalogato viragok 04

Nyissunk új fejezetet!

Az Egyesült Királyságban a kertbarátok kétezernél is több kertáruházból és faiskolából szerezhetnek be növényeket. Ezeknek az üzleteknek meghatározó a szerepük abban, hogy az ország kertészei mit ültetnek és így a rovarok milyen virágokat tudnak felkeresni.

Kutatók öt kertáruházban számolták meg a rovarokat 59-74 különböző, épp virágzásban lévő növényen; a vizsgálat napján 12 alkalommal számolták meg a rovarokat. A kutatók még a saját oregánóikat is elhelyezték azok mellé a növények mellé, amelyekről feltételezték, hogy kifejezetten vonzóak a rovarok számára.

A kutatók a korábbi vizsgálatokkal egybecsengő eredményre jutottak. A legtöbb értékesített virág csupán kevés méhet és más rovart vonzott, míg csupán egy kis részüket keresték fel nagy számban rovarok. Ahogy előre megjósolták, a kutatók saját oregánói jól teljesítettek, de az eladó növények 4,5%-a még az oregánóknál is vonzóbbnak bizonyult: átlagosan 26%-kal több rovart vonzottak. Az erős versenyzők közé tartozott a kerti pillangóvirág mélybíbor színű változata (Cosmos bipinnatus 'Sonata Carmine'), illetve az angol Kékszakáll sötétkék színű változata (Caryopteris x clandonensis 'Heavenly Blue').

mehcsalogato viragok 05

Az eladásra kínált növények mintegy 15%-át "Méhbarát" címkével látták el. Ezeknek csak kevéssel több, mint a fele szerepelt az Angol Királyi Kertészeti Társaság "Beporzó rovarok számára tökéletes" elnevezésű listáján. Hogy mennyire bizonyultak valóban méhbarátnak? Átlagban jól teljesítettek: az ajánlott növények háromszor annyi virágkedvelő rovart vonzottak, mint a többi. A csoportban sok olyan növény is megtalálható volt ugyanakkor, amelyek nem voltak vonzóak a rovarok számára vagy a várakozásokhoz képest alulteljesítettek. Ugyanígy elmondható, hogy az ajánlásban nem szereplő egyes növények, mint például a tatárvirág 'Masterpie'  elnevezésű változata vagy az inkaliliom mélybíbor színű változata (Alstromeria 'Inticancha Dark Purple')  kiemelkedően jól teljesítettek. Úgy tűnik tehát, hogy a méhbarátként való felcímkézés következetlenül és nyilvánvalóan túlzott optimizmussal történt. Minden bizonnyal szerencsésebb lett volna a "Beporzó rovarok számára előnyösebb" kifejezés használata.

mehcsalogato viragok 08

A kutatások arra az eredményre jutottak, hogy a növénybarátok sokkal vonzóbbá tudnák tenni a kertjeiket a méhek és más rovarok számára körültekintőbb, tudatosabb virágválasztással. A kertészeti központok pedig részt vállalhatnak ebben azáltal, hogy változtatnak a kínálatukon, hogy a vásárlók a beporzó rovarok számára kiemelkedően vonzó virágokat részesíthessék előnyben.

mehcsalogato viragok 06

Méhcsalogató virágok

Az árvacsalánfélék családjába tartozó növények közül igen sokat kedvelnek a beporzó rovarok. Ezek közé tartozik a menta, a majoránna, a kakukkfű, a levendula, illetve a kék sudárzsálya. Szintén kedvelik a rovarok az őszirózsafélékhez tartozó őszi napfényvirágot, illetve a dáliák jó részét. A különböző virágok különböző időpontokban virágoznak, így egész nyáron át értékes élelemforrásként szolgálhatnak a legkülönfélébb beporzó rovarok számára.

Aki a saját kertjében is szeretne segíteni a méheknek és más rovaroknak, nézzen körül egy napsütéses nyári napon valamelyik kertáruház kültéri részlegén. Ha talál olyan virágot, amelyen (egy négyzetméternyi területet tekintve) 5-10 rovar is szorgoskodik, már meg is találta azt, amelyet érdemes megvásárolnia. Természetesen nem az a cél, hogy valaki olyan növénnyel térjen haza, amely nem tetszik neki. Méhbarát növényekből igen széles a választék, így nem lesz nehéz olyat választanunk, amelyet mi és a méhek egyaránt kedvelni fogunk.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR