A ZZ pálma vagy legényvirág szaporítása: a levéltől az új növényig

A ZZ pálma vagy legényvirág szaporítása: a levéltől az új növényig

Levéldugványozás egyszerűen!

A ZZ pálmának vagy legényvirágnak, agglegénypálmának is nevezett Zamioculcas zamiifolia  trópusi évelő növény. Szobanövényként kedvelt, igen könnyen tartható, ezért kezdő hobbikertészeknek is javasolható (figyelem, elfogyasztva minden része mérgező!). Még a túlfűtött lakótelepi lakásokat is bírja. Ráadásul könnyen lehet otthon is szaporítani, így hamar benépesíthetjük vele a lakást, ha szeretnénk! Ha valaki „sokszorosítani” szeretné, akkor nem kell hozzá nagy tapasztalattal rendelkeznie, viszont türelemre szüksége lesz!

zamia 02
Forest and Kim Starr

Első lépésként válasszunk egy lehetőleg nagy, szép, egészséges levélkét a levélnyél középső vagy alsó részéről. A pálma levele párosan szárnyasan összetett, tehát valójában amit szárnak vélnek sokan, az a levélnyele, és ezen helyezkednek el a levélkék. A levélkét könnyen le lehet szedni, törni, gyorsan fog gyökerezni. A szaporításhoz alkalmas virágföld, de virágföld és homok keveréke is. Cserepenként egy levelet állítsunk a földbe, kb. 1,5-2 cm mélyen.

zamia 03
Forest and Kim Starr

Normál páratartalmú levegő mellett fóliaborítás nélkül is nőnek a levélkék. Tegyük a cserepeket nem túlzottan napsütötte helyre az ablakpárkányra, és tartsuk egyenletesen nedvesen a talajt. Először egy gyöktörzsszerű képlet fog fejlődni, aztán a gyökerek. Folyamatosan nedvesen tartott talaj mellett nagyjából fél évre van szükség ahhoz, hogy új levelek fejlődjenek.

Jó, ha tudjuk, hogy egy egész sor szobanövény van, ami egyetlen levélből szaporítható! Közéjük tartozik a fokföldi ibolya, a fokföldi kankalin, a majomfa, a húsvéti kaktuszként is ismert Hatiora  és a karácsonyi kaktusz is. A királybegónia és a szobai szanszeviéria kis növénydarabkáiból, leveleiből is új növény képes fejlődni.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR