3 ügyes módszer a fokföldi ibolya szaporítására

3 ügyes módszer a fokföldi ibolya szaporítására

Klasszikus cserepes virág, ami mindenkinek mosolyt varázsol az arcára, ezért érdemes ajándékba adni. Ha magunk szaporítjuk, akkor pedig még különlegesebb e gesztus!

A fokföldi ibolya vagy más néven afrikaiibolya igen szép virágú, kedves kis növény, amely a lakás bármelyik helyiségének méltó díszévé válhat. Sokan az ablakban tartják, ahol elegendő fény éri. Vidám, színes virágaival még a leghidegebb, legzordabb téli napokon is segít felidézni a kellemesen meleg tavaszi, nyári hónapokat.

Afrikai ibolya

Szaporításuk egyszerűen megoldható. Többféleképpen is sikerrel járhatunk: a növény szaporítható magról, gyökereztetéssel vagy tőosztással.

Afrikai ibolya

1. Szaporítható-e a fokföldi ibolya magról?

Jó kérdés, mert a legtöbb esetben a fokföldi ibolya szaporítása levéldugványról, gyökereztetéssel történik. Ettől függetlenül természetesen magról is nevelhetünk új növényt.

A magok csírázásának elősegítésére használjunk tőzeget, ugyanakkor szükségünk lesz perlitre, vermikulitra, zöldhomokra és keserűsóra is, hogy laza ültetőkeveréket kapjunk. A magok általában 8-14 nap alatt csíráznak ki. Amit mindenképpen érdemes megjegyeznünk: az ültetőkeverék hőmérséklete ideális esetben 18 és 23 °C között van.

Ezzel együtt hangsúlyozzuk azonban, hogy a fokföldi ibolya szaporítása általában levéldugványról történik, ezzel a módszerrel szinte garantált a siker.

2. Hogyan szaporítható a fokföldi ibolya levéldugványról?

Igen sokan alkalmazzák ezt az eljárást. Többnyire tavasszal érdemes sort kerítenünk a műveletre.

Egyszerűen válasszunk le a növényről egy egészséges levelet levélnyéllel vagy levélszárral együtt. Ollóval vágjuk le vagy csípjük le közvetlenül a tövénél. A nagyobb eredményesség érdekében a levélnyelet kurtítsuk meg kb. 3,5-4 cm-esre. A levelet dugjuk az ültetőközegbe fúrt lyukba, majd alaposan öntözzük meg.

A fokföldi ibolya szaporítása tehát nem is olyan nehéz, mint elsőre sokan gondolnák. Az első gyökérkezdemények körülbelül 3-4 hét elteltével jelennek meg a levélnyél végén. A gyökerek kifejlődését követően újabb 3-4 hét elteltével számíthatunk az első kis levelek megjelenésére.

A fentiekből is látható, hogy a fokföldi ibolya szaporításakor szerencsére nem kell nagyon sokáig várnunk, hogy a fiatal kis növény annyira kifejlődjön, hogy önálló növényként átültethessük. A művelet kezdetétől számított 2-6 hónap elteltével a növényke már 2-3 kifejlett levéllel rendelkezik. Ekkor már biztonságosan átültethetjük.

3. A fokföldi ibolya szaporítása tőosztással

A fokföldi ibolya tőosztással is szaporítható. Ehhez nem kell mást tennünk, mint a levélrózsát szétválasztanunk úgy, hogy mindegyik része rendelkezzen gyökérzettel. Ezeket a töveket ültessük el a növény számára előállított ültetőkeverékbe, majd figyeljük a fejlődésüket.

Most már elmondhatjuk, hogy a fenti ismeretek birtokában annyi új példányt tudunk "gyártani" fokföldi ibolyánkból, amennyit csak szeretnénk!

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR