Hasznos tippek: hogyan szaporítsuk a viaszvirágot?

Hasznos tippek: hogyan szaporítsuk a viaszvirágot?

Így tudunk egyetlen viaszvirágból többet gyártani.

A viaszvirág, más néven Mária könnye félfás kúszónövény, amelynek hosszú szárain sorban sorakoznak a vastag, húsos, fényes, tojás alakú levelek. Igen dekoratív és hosszú életű szobanövény, amely időről időre édes illatú, csillag alakú, viaszszerű virágaival is meglep bennünket. Akit érdekel a szaporítása, annak érdemes tudnia róla, hogy a legmegbízhatóbb módszer a hajtásdugványról történő szaporítás. A magról történő szaporítás sikeressége kétséges, és meglehet, hogy a magról nevelt növény nem lesz olyan szép, mint az anyanövény – már ha egyáltalán kicsírázik a mag. De következzen részletesebben is, pontosan milyen lépésekből áll a viaszvirág szaporítása!

viaszvirag szaporitasa 02
Wendy Cutler

Hogyan szaporítsuk a viaszvirágot?

A viaszvirág hajtásdugványról történő szaporítása nem bonyolult eljárás. A szaporításra a legideálisabb időpont a tavasz vagy a nyár, amikor a növény épp növekedésben van.

Töltsünk meg egy virágcserepet jó vizáteresztő képességű ültetőkeverékkel, például olyannal, amelyik a jobb vízelvezetés érdekében perlitet, vermikulitot vagy tiszta homokot is tartalmaz. Alaposan öntözzük meg, majd várjuk meg, amíg a felesleges víz a cserép alján lévő vízelvezető nyíláson át távozik, hogy a keverék mindenütt egyenletesen átnedvesedett legyen, de ne álljon pangó vízben.

Vágjunk le a növényről egy egészséges, 10-15 cm hosszú hajtást, amelyen legalább két-három levél található. Az alsó részéről távolítsuk el a leveleket, hogy elültetés után levél ne érintkezzen az ültetőkeverékkel.

Elültetés előtt a szár végét mártsuk folyékony vagy por alakú gyökereztető hormonba. (A gyökereztető hormon nem feltétlenül szükséges, mindazonáltal megnöveli a sikeres kigyökerezés esélyét.) Öntözzük rendszeresen, hogy a föld mindig egyenletesen nyirkos legyen. Ügyeljünk ugyanakkor arra is, hogy ne öntözzük túl, mivel a vizenyős földben a dugvány rothadásnak indulhat.

A cserepet szórt fénnyel megvilágított helyre állítsuk. A közvetlen, tűző napfényt kerüljük, mivel megperzselheti a fiatal növényt. A délelőtti napfény például tökéletesen megfelel.

 viaszvirag szaporitasa 01

A viaszvirág szaporítása vízben

A viaszvirág egy pohár vízben is kigyökereztethető. Egész egyszerűen a fent leírtak szerint készítsünk hajtásdugványt, állítsuk egy vízzel megtöltött pohárba vagy befőttes üvegbe, ügyelve arra, hogy a levelek a vízfelszín felett legyenek. Mindig cseréljük a vizet, ha zavarossá válik.

A kigyökeresedett dugványt jó vízelvezetésű ültetőkeverékbe vagy orchideaföldbe ültessük el.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR