A pozsgafa szaporítása – így gyökereztessük ki a dugványt!

A pozsgafa szaporítása – így gyökereztessük ki a dugványt!

Így állíthatunk elő egy pozsgafából többet. Becsszóra, nem nehéz!

A pozsgafa, más néven majomfa a legnépszerűbb szobanövényeink egyike. Ez nem meglepő, hiszen igen mutatós pozsgásról van szó, amelynek a gondozása nem igényel különösebb rafinériát. Amit azonban sokan nem tudnak, hogy a pozsgafa szár- vagy levéldugványról történő szaporítása legalább olyan egyszerű, mint a gondozása. Lássuk hát, milyen lépésekből áll a dugványok kigyökereztetése!

pozsgafa szaporitasa 02
Forest and Kim Starr

Hogyan gyökereztessük a pozsgafa dugványát?

Ha a pozsgafát szárdugványról szeretnénk szaporítani, az első lépés a dugvány elkészítése. Keressünk a növényen egy egészséges, betegségektől, kártevőktől mentes ágat. A gyökereztetéshez kiszemelt ág körülbelül 8-10 cm hosszú legyen. Ha a növényen nincs ilyen, akkor inkább a levéldugványról történő szaporítást válasszuk. Erről az eljárásról szintén szót ejtünk az alábbiakban. A növényről az ágat egy tiszta, éles késsel vágjuk le.

A szaporítás következő lépéseként a dugványt tegyük félre megszáradni. A levágott dugványon lévő nedves vágásfelület ugyanis kedvez a különböző betegségeknek, kórokozóknak, ha frissen levágva próbáljuk kigyökereztetni. Pihentessük a dugványt egy száraz, lehetőleg meleg helyen mindaddig (ez 1-2 hét is lehet), amíg a seb be nem heged, azaz egy kemény hegszövet nem képződik a felületén. Hogy a dugvány biztosan ne fertőződjön meg, extra óvintézkedésként a végén lévő nyílt sebet hintsük be por alakú, gombaölő összetevőket is tartalmazó gyökereztető hormonnal.

Miután a dugvány vége megszáradt, dugjuk le fele részben perlitből, fele részben pedig virágföldből álló ültetőkeverékbe. A gyökereztetés során a növényt takarékosan öntözzük: az öntözés biztosítsa a ültetőkeverék kellő nyirkosságát, amíg a dugvány meg nem ered. A meggyökeresedett dugványt már ugyanúgy kezelhetjük, mint általában a többi, kifejlett példányt.

pozsgafa szaporitasa 03
Forest and Kim Starr

A pozsgafa szaporítása levéldugványról

Ha a pozsgafánk kicsi, vagy csupán pár levelet tudunk eltávolítani a növényről, még mindig szóba jöhet a szaporítása, mégpedig levéldugványról.

A levéldugvány elkészítéséhez először is keressünk a növényen egy szép, egészséges levelet. Csípjük le a növényről. Következő lépésként fektessük a levelet fele részben vermikulitból vagy perlitből, fele részben pedig virágföldből álló ültetőkeverékre, majd az ültetőkeveréket öntözzük meg. Ezt követően takarékosan öntözzünk, egészen addig, amíg a levél ki nem gyökerezik.

Miután a levél gyökeret eresztett, az ültetőkeverékkel érintkező részein apró oldalsarjakat kezd hozni. Két héttől akár két hónapig is eltarthat, amíg ez bekövetkezik.

Amint a sarjak elérik a pár centiméteres magasságot, a dugványt a továbbiakban már kifejlett pozsgafának tekinthetjük és ekként is kezeljük.

A pozsgafa szár- vagy levéldugványról történő szaporítása nem bonyolult művelet tehát. Ha tudjuk, hogyan kell a növényt szaporítani, családtagjainkat, barátainkat is meglephetjük egy-egy fiatal példánnyal.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR