Ágaprító kisokos

Ágaprító kisokos

Nem az a kérdés, hogy szükség van-e ágaprítóra egy kertes ház vagy egy hobbitelek esetén. Hanem sokkal inkább az, hogy melyik hasznos és praktikus szerkezetet válasszuk az igen sokszínű választékból, mi mindent kell figyelembe venni vásárlás előtt és mégis miért olyan hasznos egy ilyen gép használata. Ágaprító kisokosunkból minden kérdésedre választ kapsz.

Miért annyira praktikus egy ilyen szerkezet?

Nem véletlen, hogy olyan sokan esküsznek az ágaprítók használatára, hiszen ha csak néhány fa is van a kertben, egy ilyen gép beüzemelésével máris megvan a gyors és tökéletes mód a levágott ágak felaprítására. Ez pedig hatalmas segítség lehet a metszések során vagy akár a viharkárt szenvedett ágak levágása után is.

Ám ez csupán az érem egyik oldala, hiszen az ilyen módon nagyon apróra összevágott növényi hulladéknak rengeteg előnye van a kertben, ugyanis értékes tápanyagokat rejt magában a többi növény számára.

De miként lehet ezt mégis felhasználni? A helyzet az, hogy a komposztálás segítségével a hulladékok idővel mind értékes, a kertben használható tápanyaggá bomlanak le, ezáltal pedig rengeteg hasznos, tápláló anyag juttatható a talajba úgy, hogy mindez a lehető legtermészetesebben történik. Emellett ez az anyag alkalmas mulcsolásra is, ugyanis ez elősegíti a talaj élővilágának táplálását, ugyanakkor segít távol tartani a gyomokat, valamint óvja a talajt a kiszáradástól is. Mindezek által pedig egy olyan természetes körforgásba kapcsolódhatunk be, amely egyrészt környezetbarát, másrészt pedig igen eredményes. Hiszen legyen szó veteményesről, virágos kertről, fákról vagy cserjékről, mindannyian hálásak lesznek az ilyen jellegű gondoskodásért. Vagyis az ágaprító használatával mindenki kölcsönösen jól jár.

Az ágaprítók fajtái

Alapvetően két fő típust különböztetünk meg az ágaprítók között, amelyek egészen más elv alapján működnek. Természetesen egyik sem jó vagy rossz választás, hiszen míg valaki az egyik fajtát részesíti előnyben, addig mások a másik verzióban látják inkább a pozitívumokat. Lássuk, melyiknek miben rejlik a titka!

A maróhengeres ágaprító

Alapvetően lassabb a munkamenet ezzel a típusú ágaprítóval, ugyanakkor fontos tudni, hogy a működésének lényege az, hogy nem vágja, hanem összetöri az ágakat, amelyeket egy az egyben bele lehet tolni a gépezetbe, nem szükséges hozzá semmilyen előkészület.

A forgókéses ágaprító

Nagy előnye ennek a típusnak, hogy nagyon gyorsan és hatékonyan lehet vele dolgozni, vagyis hamar eltüntethető általa az ilyen típusú kerti hulladék. A gyakorlatban mindez úgy fest, hogy ágakat egyenként, megfelelően előkészítve szükséges betolni a gépbe ahhoz, hogy össze tudja aprítani azokat. Hátránya, hogy működése során igen zajos.

Mindezeken felül további két nagy kategória alapján is lehet szűrni az ágaprítók között. Ugyanis létezik elektromos, valamint benzinnel működtetett verzió is belőlük, amelyek közül mindegyiknek megvannak a maga előnyei és hátrányai. Az elektromos típusok nagy pozitívuma az, hogy ha van a közelben megfelelő áramforrás, akkor mindenféle előkészület nélkül bevethetők, míg a benzines esetében nem korlátoz a zsinór hossza, viszont cserébe gondoskodni kell a megfelelő mennyiségű üzemanyagról.

Hogy találhatjuk meg a számunkra ideális ágaprítót?

Ez a kérdés teljesen jogosan vetődik fel, ugyanis elképesztően széles választék áll rendelkezésre mindegyik típusból. Így jó tudni azt, hogy mi mindent ajánlott figyelembe venni a vásárlás előtt. Hiszen mindenki számára mást jelent az ideális ágaprító.

A teljesítmény

Nagyon nagyban befolyásolja az adott szerkezet teljesítménye azt, hogy mennyire fogod szeretni a vele való munkát. Hiszen az eltérő erejű gépek más-más méretű ágakkal képesek megbirkózni, eltérő hatékonysággal. Vagyis mindenképpen érdemes figyelembe venni azt, hogy hány fa és cserje van az udvaron, valamint azt is, hogy jellemzően milyen átmérőjű fákkal kell majd boldogulnia a gépnek. Az utóbbi kapcsán ajánlott olyat választani, amely számára a 4-5 centiméter sem akadály, ugyanis így nem érnek majd meglepetések akkor sem, ha a kertben levő fák nagyobbra nőnek egy idő után. A teljesítmény kapcsán további lényeges szempont, hogy milyen kaliberű munkafolyamatokba vonnád be a gépet és jellemzően mennyire gyakran fordulna ez elő. Ugyanis egyáltalán nem mindegy az, hogy minden szezonban egyszer kerül elő az ágaprító néhány órára vagy éppen ellenkezőleg, gyakran és ennél keményebb feladatok várnának a szerkezetre.

A biztonság

Nem kérdés, hogy sarkalatos szempont a biztonság megléte is, hiszen egy elképesztően erős gépezetről van szó, amelynek használata igen nagy odafigyelést és koncentrációt igényel. Vagyis a balesetveszélyes kategóriába tartozik. Éppen ezért nem mindegy, hogy melyik gyártó mekkora hangsúlyt fektet a biztonsági intézkedésekre. Ha biztosra szeretnél menni, akkor válassz olyat, amely biztonsági kapcsolóval van felszerelve, amely által biztosítva van az úgynevezett vészleállás funkció is. Így ha esetleg mégis megtörténne a baj, a rendszer azonnal leáll és nem mozdul, amíg újra nem indítod. Mindemellett egyébként ajánlott a védőszemüveg, az arcvédő háló, valamint munkavédelmi kesztyű használata is.

A gyűjtés

Fentebb a minden szempontból tökéletes ágaprítóról beszéltünk, így nem mehetünk el szó nélkül a gyűjtőzsák mérete mellett sem. Hiszen praktikus okok miatt egyáltalán nem mindegy, hogy mekkora mennyiségű zúzalékot képes tárolni a munkafolyamat alatt és mennyire gyakran kell cserélni azt.

Bár alapvetően egy nagyon hasznos és praktikus gépről van szó, mégis az teszi igazán különlegessé, hogy a vele végzett munka eredményeként egy környezetbarát és minden részében természetes körforgás alakítható ki a kertben, amelyet a növényeid gazdagon meghálálnak majd gyönyörű virágokkal, ízletes gyümölcsökkel, ropogós zöldségekkel és kicsattanóan zöld levelekkel.

A bemutatott aprítógépeket az alábbi linken lehet megtekinteni:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR