Mire figyelj, ha metszőollót veszel ajándékba másnak?

Mire figyelj, ha metszőollót veszel ajándékba másnak?

A kertészkedő barátaidnak és rokonaidnak ötletes ajándék lehet a metszőolló, de csak akkor, ha ügyesen választasz és ismered a jövőbeli tulajdonos szempontjait.

Az ajándék metszőolló választásakor tudnod kell néhány fontos adatot az olló várományosának személyéről, hiszen egy ilyen praktikus ajándéknál az egyik legfontosabb szempont az, hogy tényleg jól használható, örömet szerző és sikerélményt hozó meglepetés legyen. Ehhez tudnunk kell a metszőolló kiválasztásának legfontosabb objektív szempontjait (olló mérete, kézméret stb.), és gondolnunk kell arra is, hogy mindenki másképp és másra fogja használni, tehát a kézfájós nagypapának más lesz jó, mint a frissen kertes házba költöző, finom munkához szokott fiatal nőnek. Nyilván nem lehet mindenkit skatulyázni, de azért vannak olyan szempontok, amelyeket érdemes átgondolni.

Lesz konkrét típus-ajánlat is

Ebben az írásban szó lesz konkrét termékekről is, tehát nemcsak ötleteket adunk, hanem konkrét javaslatokat is teszünk. A FELCO metszőolló forgalmazásával foglalkozunk, naponta többször beszélgetünk vevőkkel arról, hogy milyen metszőolló-választási szempontjaik vannak. Van tapasztalatunk tehát, van mit összefoglalni ebben az írásban.

metszoollot ajandekba masnak 02

Jó vagy rossz ajándék a metszőolló?

Mindennek megvan az előnye és a hátránya is; mi most optimistán az előnyökkel kezdjük. A metszőolló egy hosszú távra szóló, szerethető tárgy, amelyhez egy kertészkedő ember lelkileg közel áll. Persze nehéz szeretni egy hipermarketben kapható, három vágás után elgörbülő, addig is életlen és kelletlen ollót, amelynél minden alkalommal az jut eszedbe, hogy ki kéne már dobni, de azért a biztonság kedvéért elteszed, hátha kelleni fog. Az ilyen rossz szerszámok előbb-utóbb megszállják a háztartást és bárhová nyúl az ember, csupa rossz tapasztalat, kishibás eszköz akad a kezébe, amelyekkel a munka csak szenvedés és a sikerélmény, haladás élménye ki van zárva.

Ezzel ellentétben egy nagyon jó minőségű, szép kivitelű, biztonságos metszőollót szívesen adsz a rokonod vagy barátod kezébe, mert tudod, hogy neked is jó volt vele, így valószínűleg neki is az lesz. Büszke vagy rá, emlékszel arra, amikor vásároltad és arra is fogsz, hogy kitől kaptad, ki hívta fel rá a figyelmed, milyen volt először metszeni vele.

Az általunk forgalmazott FELCO metszőollók szerintünk azért jók ajándéknak, mert az ollóval együtt egészséget adsz (igen, a kertészkedés egészséges mozgásforma), biztonságot adsz (az olló nem vág meg, nem csípi be a kezed, nem rázza szét a vágáskor az ízületeket), örömet szerzel (egy szép és hasznos tárgyat ajándékozol), hosszú távú emléket adsz (a megajándékozott személy egy életen át használni fogja és emlékszik majd, hogy tőled kapta). Ezen kívül ez a márka csúcskategóriát képvisel a kategóriájában a piacon elérhető metszőollók között, így az ajándék azt is mondja, hogy a legnagyobbra értékelt embernek a legjobbra értékelt ajándékot szánod.

Összefoglalva az előnyök:

  • egészséget adsz
  • biztonságot adsz
  • örömet, sikerélményt szerzel
  • hosszú távon emléket adsz
  • "a legjobbnak a legjobbat"

Nem szeretnénk elhallgatni, hogy a metszőolló rossz ötlet is lehet. Vannak olyan kertészkedő emberek például, akik rendkívül tapasztaltak, nagyon tudják, hogy mit szeretnének, és esetleg már ki is néztek maguknak valamit. Ha ők mást kapnak, akkor esetleg nem fognak örülni. De az is előfordulhat, hogy az ajándék címzettjét érzékeny szálak fűzik egy ollóhoz, amit még a szüleitől kapott és a világ minden kincséért sem cserélné le másra. Ezt a kockázatot sajnos el kell fogadnunk, ebbe bele lehet futni.

metszoollot ajandekba masnak 03

A metszőolló választási szempontok

A használat típusa

A metszőolló használójának az a legfontosabb választási szempont, hogy mire használja az ollót. Ha naponta több órán át kertészkedik vele, akkor a leghatékonyabb, erős, kézhez álló ollóra van szüksége, mint a profi kertészeknek. Valószínűleg mi forgónyelű metszőollót ajánlanánk neki, mert annál konkrétan nincs profibb olló. Ha folyamatosan vastag ágakat vág, sokat dolgozik a feje fölött a magasban, vagy esetleg sokat hajolgat, akkor valószínűleg valamilyen hosszú nyelű ágvágó ollóra van szüksége. Ha pedig ritkábban kertészkedik, de akkor szeretné nagyon élvezni a haladós munkát, akkor a kézméretének megfelelő, csinos és könnyű ollót válassz neki, esetleg kérj hozzá egy hozzávaló bőrtokot vagy egy gyémántos élezőt, ami kiegészíti az ajándékot.

metszoollot ajandekba masnak 04

Jobbkezes vagy balkezes?

A FELCO márka szinte az egyetlen, aki gondol a balkezes kertészkedőkre is. Jobbkezes ollója sok gyártónak van, kisebb és nagyobb példányok, de a balkezes ritka, mint a fehér holló. A svájci gyár viszont balkezesből is gyárt kisebb és nagyobb méretű, forgónyeles és ergonomikus markolatú metszőollót is, azaz tényleg mindenkire gondol.

Ha esetleg azt gondolnád, hogy a jobbkezes olló csak úri huncutság és igazából a balkezes is meg tudja fogni rendesen, akkor kérdezz erről meg egy balkezes embert. Balkezesként a jobbkezes szerszám kifejezetten kényelmetlen. A metszőollónál pedig még haszontalan is, mert ha jobbkezes ollót balkezes ember tart a bal kezében, akkor a rávágó olló pengéje a rossz oldalra kerül és nem lehet vele az azt igénylő növényeket csonk nélkül metszeni. Nem is beszélve arról, hogy a jobbkezes olló zárja bal kézben tartva a “rossz” oldalon van, így a balkezes ember nem tudja egy kézzel bezárni és máris balesetveszélyessé vált a szerszám.

A balkezes ember számára tehát az a megoldás marad, hogy vagy beéri egy jobbkezes ollóval és azt ő is a kevésbé ügyes, jobb kezében tartja, vagy pedig szerez magának egy balkezes ollót. Ez utóbbiban segíthetsz neki!

metszoollot ajandekba masnak 05

Kisebb vagy nagyobb keze van?

Készülnek metszőollók kisebb és nagyobb kézbe is. A FELCO élen jár abban, hogy gondol a többféle kézméretre. Ha valakinek nem jó méretű ollója van, az olyan, mint egy rossz méretű bicikli: ugyan lehet vele tekerni, de nagyon körülményes.

A nagy kezű ember markában a kis nyelű metszőolló elég kényelmetlen tud lenni, mert minden vágásnál összeüti az ember ujjait. Ez a tizedik ütésnél már fáj és a századiknál már kín. Ezzel szemben a kis kéz nem éri át a nagy méretű metszőolló nyeleit és így nem tudja biztosan tartani, a nyél kifordul a kezéből, ami balesetet okozhat. Sérülést adni ajándékba pedig nem szoktak.

A közepes méretű metszőollók nem kifejezetten közepes kézbe valók, hanem olyan ügyesen tervezett példányok, hogy nagyobb kézzel és kisebb kézzel is kényelmesen használhatók. Tehát ha egy házaspárnak adnál egy ollót, akkor a “közepes” metszőolló nem rossz ötlet!

Ha azt látod, hogy valaki kis kézzel nagy metszőollót használ vagy fordítva, akkor máris felírhatod magadnak az ajándékötletet.

Összefoglalva a szempontok:

  • Mire használná?
  • Jobb- vagy balkezes?
  • Kisebb vagy nagyobb keze van?

Ki használja a metszőollót?

Na itt jön a skatulyázás. Tudjuk, hogy nem mindenkire igazak az alábbiak, de mégis szeretnénk néhány általános szemponttal segíteni az ajándék-választásban.

Nagypapa

Az idősebb emberek ízületei érzékenyek, kopottak lehetnek. Ha nagypapa sokat dolgozott a kezével és továbbra is szeretne kertészkedni, akkor nagyon meg kell válogatnia, hogy milyen metszőollót csattogtat. Ízületi gyulladással sokkal többet számít, hogy az ollóban van-e erősokszorozó, vagy a nyele szélesebb-e, elfordul-e. A forgónyelű ollókkal pl. 30%-kal kevesebb erő kell a vágáshoz.

A FELCO a földhöz közel dolgozók számára térdvédőt is kínál, amely hasznos lehet arra, hogy valaki kényelmesen letérdelhessen a munkához, anélkül, hogy megerőltetné a térdét vagy a derekát.

metszoollot ajandekba masnak 10

Nagymama

A nagymama keze ugyanúgy lehet artritiszes, az ízületei hasonlóan érzékenyek lehetnek a rázkódásra és erőltetésre, mint a nagypapa esetében. Fontos, hogy kisebb kézbe a kisebb ollókat adjuk, mert a nyél mindkét szárát átfogják az ujjak, ezért az olló nem esik ki az ember kezéből. Vannak nagyon könnyű, kis méretű ollók is, amelyeket használni is könnyebb, a tömegük is kevesebb, jobban kézre állnak.

Az idősebb emberek megfontoltabban, gyakran többet gondolkodva és hosszabb szüneteket tartva dolgoznak, így nagy hasznát veszik egy kényelmes bőrtoknak, amibe a metszőollót betehetik. Így csökken a nyitva hagyott olló miatti sérülés és az elvesztés esélye is.

metszoollot ajandekba masnak 09

Apuka

Ha apukára marad a nagy méretű ágak metszése, akkor neki olyan ollóra van szüksége, amelynek a pengéi elég nagyra nyílnak. A nagy pengenyíláshoz általában nagy nyelek is tartoznak, így jó választás lehet a számára a FELCO 13 típusa, amely egy jó nagy metszőolló, amit szükség esetén két kézzel is meg lehet fogni. Ugyanakkor apuka is vigyázhat az ízületeire és ha sokat metsz, akkor feltétlen használja a legjobb minőségű metszőollót, ami nem teszi tönkre a kezét az évek alatt.

metszoollot ajandekba masnak 06

Anyuka

Ha valakinek egészen könnyű ollót szeretnénk a kezébe adni, mert tudjuk, hogy azzal tud kitartóan dolgozni, akkor válasszunk a kisebb méretű ollók közül. Női kézbe inkább a kisebb méretű ollók és a közepesek valók, még akkor is, ha az ujjaikkal átérnék a nagyobb ollók távolabb lévő szárait. Viszont a kisebb ollók nagyobb ágakat nem tudnak átvágni, így lehet, hogy anyukának az olló mellé egy apró és könnyű fűrészt is érdemes választanunk.

metszoollot ajandekba masnak 08

Élettárs

Ha valaki a párjának szeretne metszőollót választani, akkor egyrészt könnyű dolga van, mert pontosan tudja a szokásait, igényeit, de másrészt nehéz döntés előtt áll, mert a háztartásban ő maga is fogja használni a metszőollót. Ilyen helyzetekre találták ki a közepes méretű metszőollókat, amelyeket a kisebb és nagyobb kezű emberek is ugyanolyan kényelmesen tudnak használni.

De a párodnak választhatsz épp olyan metszőollót is, ami eltér a saját példányod tulajdonságaitól. Például ha azt látod, hogy szenved a túl nagy ollótól, akkor jó ötlet lehet a kisebb nyelű metszőolló mint ajándék. Kertészkedni amúgy is jó társaságban, úgyhogy végre mindkettőtök kezében lehet olló, amikor a kertben dolgoztok.

metszoollot ajandekba masnak 07

Gyerek

Gyerek kezébe metszőollót? Előbb-utóbb mindenképp használni fogja, úgyhogy a szülő feladata a biztonságos tanulási folyamat kialakítása. A gyerek keze kisebb korában mindenképp kicsi és gyenge, ezért a legkisebb metszőolló való bele. De azt is természetesen csak úgy használja, ha alaposan megbeszélted vele, hogy mit szabad és mit nem, illetve végig mellette vagy, amíg az olló a kezében van.

Ha gyerekként megszokja, hogy klassz szerszámmal dolgozik, amire figyelni kell, akkor valószínűleg ez később is jó szokása lesz. A metszőolló kapcsán megtaníthatod a penge karbantartására, a metszőolló fenésére, a szabadban töltött idő szépségére, a növények szeretetére, a kertészkedésre.

metszoollot ajandekba masnak 11

Összefoglalás

Ezt a cikket az 1Kert Felco Shop munkatársai írták, a saját tapasztalataik alapján. Mi nagyon szeretjük a kerti munkát és értékeljük a FELCO márkát, amely mindenkinek kínál valamit, függetlenül a korától, kezétől, erejétől. A webáruházunkban az összes FELCO terméket tartjuk, ennek a specialistái vagyunk. Nemcsak metszőolló, hanem az összes tartozék, tok, élező, tisztító is megtalálható nálunk. Emellett a nagyobb ágakhoz fűrészek és ágvágók is kaphatók. Az ajándékba vásárolt metszőolló lehetőséget kínál arra, hogy meglepj valakit valami jóval, olyannal, amit magának sosem venne meg. Ha te is meg vagy győződve arról, hogy a jó szerszám hozzájárul a kerti munka sikeréhez és a boldog kertészkedéshez, akkor ezekkel a gondolatokkal felvértezve te is továbbadhatod a tudásod és megajándékozhatod a szeretteidet vele.

***

A Hobbikert Magazin szerkesztősége a metszés tanulásához Bálint gazda videós metszés-tanfolyamát ajánlja. A 10 házikerti gyümölcsfa metszését bemutató, összesen 100 perc oktató videót tartalmazó tanfolyamra a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni.

A metszés eszközeinek beszerzéséhez (metszőolló, ágvágó, fűrész, kertészkés) az 1Kert.hu webshop termékeit ajánljuk. Ezt a Hobbikert.hu szerkesztősége hozta létre Felco Shop néven, a munkatársaink a kínálat minden darabját ismerik. Itt kaphatók a profi kertészek által használt tartós és jó minőségű szerszámok (FELCO, ARS, KUNDE, SILKY).

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR