Aloe vera otthoni nevelése és gondozása

Aloe vera otthoni nevelése és gondozása

Nagyon sokféle haszna miatt megéri otthon egy cserépben is nevelni az aloét. Íme, a legfontosabb tudnivalók az ápolásáról.

Az Aloe vera több mint attraktív szobanövény. Régóta számon tartják csodásnak vélt gyógyító tulajdonságai miatt. Sokan használják kisebb égési sérülések, vágások és horzsolások kezelésére. Az aloe gyógyító nedvét krémekhez, kenőcsökhöz, testápolókhoz adagolják. Belsőleg is alkalmazzák abban a hitben, hogy segít számos betegség, mint például a cukorbetegség, az asztma és az ízületi gyulladás leküzdésében. Enyhítő hatását anélkül is élvezhetjük, hogy gyakran vásárolnunk kellene, feltéve, ha tudjuk, hogyan neveljük a saját aloénkat.

Mi az aloe?

Az aloe féltrópusi, évelő pozsgás növény, amelyet gyakran összekevernek a kaktuszokkal, de valójában a liliomfélék családjába tartozik. A növény Észak-Afrikából ered. Manapság a világ számos részén megtalálható.

Megjelenését a nagyon vastag, húsos, a végük felé elvékonyodó, tüskés vagy fogazott szélű levelek határozzák meg. Számos méretben előfordulnak, beleértve a (2-3 cm magas) törpe fajtákat, valamint a nagyobbakat, amelyek esetén az egyes levelek hossza elérheti a 100-120 cm-t is. Külső, helyi használatra a levelek belsejében található nedvet keverik a különböző kenőcsökbe és balzsamokba.

Aloe

Az aloe környezeti igényei

Az aloe féltrópusi növény, így csak azokban az országokban ültethető ki a szabadba egész évre, ahol nem fenyeget fagyveszély. Ezeken a vidékeken a napos vagy világos helyet és a jó vízelvezetésű talajt kedveli. Mindazonáltal az ennél hűvösebb területeken is kivihetjük a szabadba a növényt a meleg nyári hónapokra. Napos helyre és közepesen gyakori öntözésre lesz szüksége. Két öntözés között hagyhatjuk teljesen kiszáradni a földjét.

Aloe vásárlása kertészeti áruházban

Népszerűségének köszönhetően az aloe-t a legtöbb kertészeti áruházban és növényárudában megtalálhatjuk. Néhány dolog, amelyet érdemes szem előtt tartanunk, amikor aloet választunk. Mindig egészségesnek látszó növényt vegyünk és kerüljük a következőket:

 • Ne vásároljunk olyan növényt, amelynek a leveli barnák, sárgák vagy foltosak.
 • Ellenőrizzük a cserép alját: ha a gyökerek túlnőttek rajta, ez annak a jele, hogy a növény már hosszú ideje van a cserépben és a gyökerei teljesen benőtték azt. A legjobb, ha egy másik növényt választunk.
 • Vizsgáljuk meg alaposan a növény leveleit és a földjét, hogy felfedezhetők-e kórokozók, illetve kártevők. Ne vásároljunk olyan növényt, amelyen nyilvánvaló a rovarkártétel.
 • Kerüljük olyan növény vásárlását, amely hullajtja a leveleit.

Az aloe gondozása

Az aloe gondozása egyszerű: sok napfényre, melegre és minimális mennyiségű öntözésre van szüksége.

 • A növényt helyezzük egy napos, tartósan meleg, huzattól mentes helyre.
 • Vigyázzunk, ne öntözzük túl a növényt. Néhány hetente öntözzük meg jól, majd hagyjuk, hogy a földje teljesen kiszáradjon, mielőtt újra megöntözzük. A túlöntözés minden bizonnyal az első számú oka annak, amiért kudarcot vallunk az aloe vera tartásával. Használjunk gyors vízelvezetésű (homokos, kavicsos) talajt, amely elősegíti, hogy a növény ne legyen túlságosan nyirkos körülmények között.
 • Vizsgáljuk meg alaposan a növény szárát és leveleit, hogy látunk-e rajtuk kártevőkre vagy betegségre utaló jeleket.
 • Végül vizsgáljuk meg a cserepet és a talajt. Ha a gyökerek túlnőttek a vízelvezető nyíláson vagy láthatóvá váltak a talaj felszínén, a növény valószínűleg kinőtte a cserepét. Az ilyen növényt – a kellő körültekintéssel eljárva – szükséges lesz egy nagyobb cserépbe átültetnünk.

Aloe

Egyéb tudnivalók az aloéval kapcsolatban

 • Az aloe mérgező lehet egyes kistestű állatok számára. Ha macskát vagy kutyát tartunk, legyünk óvatosak és ennek tudatában keressünk egy megfelelő helyet a növénynek a lakásban.
 • Amikor hazahozzuk a növényt a növényárudából, néhány hétig tartsuk távol a többi szobanövénytől, amíg bizonyossá nem válik, hogy semmilyen betegsége nincs, illetve rovarkártételben sem szenved.
 • A növényt évente, minden tavasszal kezeljük folyékony tápoldattal.

Az aloe felhasználása

Az aloe tartásának egyik előnye, hogy mindig kéznél lesz annak enyhülést hozó hatása. Ha kisebb égési sérülést szenvedünk vagy lehorzsoljuk a bőrünket, egyszerűen törjünk le egy darabot a növény egyik külső leveléből, vágjuk hosszában ketté és kanalazzuk ki a belsejét. Ezt a zselészerű, hűsítő nedvet kenjük a megégett vagy lehorzsolt bőrfelületre.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR