Amit a magaságyásokról tudni érdemes

Amit a magaságyásokról tudni érdemes

Az otthoni kertészkedésnek egyre nagyobb divatja van manapság, hiszen számos lehetőséget kínál azoknak, akik szívesen termesztenének saját zöldségeket, gyümölcsöket vagy éppen dísznövényeket.

Ha nincs nagy kertünk, akkor sem kell lemondanunk az önellátásnak erről a formájáról, hiszen a magaságyások megfelelő alternatívát kínálnak. Ezek az ágyások lehetővé teszik, hogy akár néhány négyzetméteren sikeresen termesszünk egészséges és ízletes növényeket.

A magaságyások olyan szerkezetek, amelyeket 60-90 centiméter magasságban helyezünk el. Az ágyások váza általában valamilyen fakeretből készül, de egyre gyakrabban találkozunk acél, műanyag, műrattan és fa megoldásokkal is. A magaságyások kiváló alternatívái a hagyományos földbe ültetésnek, hiszen a föld felett elhelyezkedő ágyásokban a talaj hőmérséklete gyorsabban és hatékonyabban emelkedik, így a növények hamarabb fejlődésnek indulhatnak. Ennek köszönhetően korábban tudjuk kiültetni a tavaszi növényeket, mint például a sárgarépát, a káposztát, a karalábét és a céklát. Az ágyásokban könnyedén és hatékonyan lehet szabályozni a talaj pH-ját és tápanyagtartalmát, hiszen a talaj mennyisége erősen korlátozott.

amit a magasagyasokrol tudni erdemes 01

Mivel a magaságyásban elhelyezett rétegzett, komposztos talaj tápanyagtartalma magasabb lehet, mint a hagyományos talaj esetében, így az itt termesztett növények bőségesebb termést hozhatnak. Az ágyások általában jól szellőznek, ami csökkenti a kártevők és betegségek kialakulásának kockázatát. Nem mellesleg a magaságyások szépítik a kertet, és lehetőséget adnak arra, hogy a növényeket kreatív módon rendezzük el. Ha tehetjük, alkalmazzunk valamilyen víztakarékos megoldást; például ruházzunk be egy esővízgyűjtő tartályba is a környezettudatosság jegyében!

A magaságyásban a termőtalaj mindig legyen nedves, de soha ne legyen túlságosan sáros. Fontos tudni, hogy a szerves anyagok korhadási folyamata ebben a mérsékelten nedves környezetben a legoptimálisabb. A korhadási folyamat során kismértékű hő szabadul fel, ami segíti a növények csírázását, illetve segíti őket a kezdeti életszakaszukban. Ha nagy mennyiségű vízzel öntözzük a talajt, az tömörré válik, az így keletkezett talajösszetétel pedig veszélyezteti a növények oxigénfelvételét. Ennek megelőzése érdekében ajánlott a rendszeres, kisebb mennyiségű öntözés, ami optimális körülményeket biztosít a növényeknek.

amit a magasagyasokrol tudni erdemes 02

Adódik a kérdés, mekkora magaságyást válasszunk. Nincs egyetemes méret, ami alkalmas lenne minden esetre, mivel a magaságyások szélessége elsősorban a rendelkezésre álló helytől függ. Általánosságban elmondható, hogy a kapható kész megoldások általában 70-150 cm szélesek, melyek könnyedén elhelyezhetők, és jól mutatnak a kertben. Azonban, ha nem szeretnénk hajlongani, érdemes legalább 80 cm magasságút választani. Az ágyás mélységét tekintve arra kell törekednünk, hogy az elülső oldalról a hátsó növényeket kényelmesen elérhessük, ezért a mélység legfeljebb 60 centiméter lehet.

Mint tudjuk, a növények számára alapvetően fontos a megfelelő nedvességtartalom, ugyanakkor az állandó nedvesség a fa legnagyobb ellensége. Ennek ellenére nem kell lemondanunk a fából készült magaságyásokról, viszont olyan megoldásra van szükség, hogy a belsejét erős fóliával béleljük ki, hogy ne érintkezzen közvetlenül a nedvességgel. Mivel a fólia nem engedi elfolyni az öntözés során kijuttatott vizet, fontos, hogy egy vízelvezető réteget is elhelyezzünk a magaságyás alján. Ezzel elkerülhetjük a pangó víz megjelenését a magaságyás talajában, ami veszélyt jelenthetne a növények egészséges növekedésére.

A fából készült magaságyások kialakítása során figyeljünk arra, hogy a rekeszek minden oldalról szellőzzenek, ugyanis a nedves környezet károsíthatja a növényeket és a magaságyás anyagát is. Emellett a magaságyásokat ne illesszük közvetlenül egymás mellé, mert a növények közötti légáramlás fontos szerepet játszik a betegségek megelőzésében is.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR