Kerti textilek: geotextil, agroszövet, tófólia

Kerti textilek: geotextil, agroszövet, tófólia

Ismerjük meg a kertben használatos szöveteket és fóliákat, és vegyük számba, hogy melyik mire való!

A kertépítés, kertrendezés során nem csak növényeket kell válogatnunk és ültetnünk, hanem egyéb fontos teendőket is el kell végeznünk. Ilyen lehet az agroszövet vagy a geotextil lefektetése, alkalmazása. Ezek a segédanyagok roppant hasznosak, és a gyakorlati előnyük mellett sokszor az esztétikus, ízléses látkép kialakításához is elengedhetetlenek. Talán nem mindenki tudja, hogy az előbbi kettő pontosan milyen célt szolgál, ráadásul a kertészetben, gazdaboltban válogatva a geotextil és agroszövet mellett találni fogunk tófóliát, vakondhálót vagy éppen Raschel-hálót. Próbáljunk rendet tenni a sokféle kerti textil, fólia és háló között!

Az agroszövetet és a geotextíliát sokan hajlamosak összekeverni, ami nem csoda, hiszen nagyon hasonló szerepet töltenek be, és némileg külsőre is hasonlítanak. Az agroszövet egy sűrű szövésű, kissé merev szövetanyag, amit műanyag szálakból készítenek, tapintásra nejlonos, csúszós, a szövése miatt pedig enyhén bordás, barázdált fogású. Az agroszövet elsősorban kertészetekben, növényneveldékben, faiskolákban használatos, ahol leginkább a gyomok távoltartására vetik be. A talajra terített sűrű szövésű, nem fényáteresztő szövet fizikailag akadályozza meg a gazfélék feltörését, a lefektetett agroszövet alatt nem élnek meg a gyomok, igazából semmilyen növény nem tud fejlődni alatta. A szövetbe éles szerszámmal X alakú nyílásokat vágnak a kertészek, majd ezen keresztül ültetik a földbe a növényt, így az biztonságban lesz, az öntözések pedig ugyanúgy hasznosulnak, hiszen a szövetanyag átengedi a vizet. Az agroszövet házikertekben, hobbitelkeken is alkalmazható, többek között díszágyásoknál, gyümölcsösöknél, előkerti beültetéseknél. Az agroszövet ellen szól, hogy nem kifejezetten esztétikus, ez a faiskolákban nem szempont, magánkertekben pedig mulcsanyag kihelyezésével orvosolható. Az agroszövet használható vegyszermentes totális gyomirtáshoz is, az érintett területre kifeszítve és súlyokkal rögzítve pár hét alatt minden növény elhal alatta.

A geotextil sok tekintetben nagyon hasonló, alkalmazási területe szinte megegyezik az agroszövetével, azonban könnyebben kezelhető, egyszerűbben vágható, sűrűbb szövetű és jobban alakítható, tapintásra is kellemesebb filcszerű anyag, nem mellesleg látványként is természetesebb, mutatósabb. A geotextil inkább otthoni felhasználásra való, mulcsolás nélkül is bevethető, de természetesen az igazán tetszetős eredményhez fakéreg vagy kőzúzalék mulcs kiterítése javallott.

Mind a két szövetanyag rendelkezik egyéb pozitívumokkal is, szigetelőként működnek, így nyáron a talaj átforrósodását, télen pedig a kihűlését késleltetik (főleg mulccsal kombinálva), valamint egyfajta szűrőként is funkcionálnak, elsősorban fizikai szennyeződések talajba mosódását akadályozzák meg. Mindkét anyag felhasználható gyökércsapda készítéséhez, mely akkor szükséges, ha olyan növényt ültetünk, mely rizómáival, gyökereivel agresszívan terjeszkedve szaporodik (ilyen például a bambusz). Ilyenkor az ültetőgödröt egy-két réteg geotextillel vagy agroszövettel kell kibélelni, majd a szövetanyagot a felszínen a peremnél rögzíteni kell. Az így preparált mélyedésbe ültetett növény nem tud majd terjeszkedni a talajszint alatt. Remek ötlet a kerti út vagy a terasz kőlapjai alá is fektetni valamelyik szövetből, így a gyomosodás itt is elkerülhető.

 

A tófólia a fentiekkel ellentétben egy vastag műanyag fólia, ami sem a levegőt, sem a vizet nem engedi át, így alkalmazási területei is mások. Nevéhez hűen elsősorban kerti tó kialakításakor vethető be vízzáró rétegként, vagy bármilyen más esetben alkalmazható, amikor arra van szükség, hogy a talajba vizet át nem engedő réteg kerüljön. A tófólia is használható gyomirtáshoz, a fentebb már ismertetett módon.

A vakondháló kifejezetten egy célra való, mégpedig a túrásokat készítő kisállat ellen. A vakondháló az egyetlen száz százalékosan biztos módszer, ám alkalmazása átfogó földmunkákkal jár. Ezt a hálót ugyanis a gyepes felület alá, nagyjából egy arasznyira kell lefektetni, majd visszatermelni a földet, tömöríteni, egyengetni azt, és ezután lehet fűmagot vetni. A háló megakadályozza a vakond felszínre bukkanását, így garantáltan túrásmentes lesz a fűfelület. A vakondhálót a kerti szezon elején vagy végén, tehát kora tavasszal vagy késő ősszel érdemes lefektetni, hiszen máskor a már kialakított pázsit teljes megsemmisítésével járna a munka.

A Raschel-háló egy puhább, lazább szövésű, lég- és vízáteresztő háló, ami remek eszköz dísz- és haszonnövények védelmére, vagy például a nem túl dekoratív komposzthalom befedésére. A Raschel-háló megvédheti a zöldségeket a fentről támadó rovarkártevőktől (legyektől, molyoktól), hasonlóan óvhatja a dísznövényeket ideiglenes védelemként, a tujákra terítve pedig a szél ártalmait csökkenti, például télen. A Raschel-háló a meleg nyári időszakokban a napsugaraktól is védelmezheti az érzékenyebb dísznövényeket, de a madarak is távol tarthatók vele, például ha valamilyen bogyótermést szeretnénk megvédeni. Szintén gyakran alkalmazzák ezt a hálófélét a jégkárok enyhítésére, például gyümölcsösökben; ezt a módszert kiskertekben is lehet utánozni.

A szaküzletekben kaphatóak a Raschel-hálónál is vékonyabb, légiesebb hálók, melyeket a zsengébb, még erőtlen szárakkal rendelkező zöldségfélék, fűszernövények védelmére lehet alkalmazni. Ezek a leheletvékony, fény- és nedvesség-áteresztő hálók bármilyen fiatal terményre ráteríthetők, nem akadályozzák azok növekedését.

Megyeri Szabolcs kertészete: Hálók, geotextíliák, szegélyek és kiegészítőik

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR