Articsóka nevelése a kertben

Articsóka nevelése a kertben

Húspótlóként fogyasztott különleges zöldség, amelyet a kertben akár palántázva, akár magvetéssel szaporíthatunk. Termeljük meg otthon a pizzafeltétet!

Az articsóka (Cynarae scolymus) a fészkesek családjába tartozó évelő növény, amelynek ezüstös-kékes, szőrözött levelei és a bogáncshoz hasonló virága van. 1,2-1,5 m magasra és kb. 90 cm szélesre nő meg. A zöld és bordó levelű bimbójáért termesztik, aminek a közepén ("szívében") lévő húsos leveleit fogyasztják. Az első évben gyökeret és levélrozettát, a második éveben virágzati szárat fejleszt.

Az articsóka legjobban a hűvös klímájú területeken fejlődik, hidegtűrő, de a kemény fagyokra érzékeny. A jó vízgazdálkodású, termékeny, középkötött talajokat szereti. Tápanyagigénye nagy. A komposztálást és az istállótrágyát meghálálja, de a nitrogén-túlsúlyt nem szereti.

Elvadult

Magvetés és palántázás

Szaporítása történhet tőosztással. Ennek feltétele, hogy a tőosztás során keletkező részek mindegyikén legyen legkevesebb két leveles hajtás és megfelelő gyökérzet. A tőrészeket 60-75 cm távolságra ültessük egymástól, a levelek csúcsát pedig 13 cm-re vágjuk vissza.

Az articsókát szaporíthatjuk magvetéssel is. Áprilisban vetik helyre 100 cm sor- és tőtávra, fészkesen, egy fészekbe 3 mag kerül. Tápkockába februárban vetik és májusban ültetik ki.

Ápolás

Az articsóka termesztésében a gyomirtás és a mulcsozás nagyon fontos. Ez utóbbival megőrizhetjük a talaj nedvesség tartalmát. Nyáron ne hagyjuk, hogy kiszáradjon a talaja. Télen pedig ügyeljünk rá, hogy ne legyen vizenyős a talaj. Ha kemény fagyok várhatóak, érdemes minden egyes növényt földdel felkupacolni és vastag szalmaréteggel takarni.

Betakarítás

Az articsóka kétszer is terem márciustól májusig és októbertől decemberig. Az érett virágkezdeményeket akkor kell betakarítani, amikor már húsosak a "szív levelei", s mielőtt a külső levelek szétnyílnak.

Piacon

Felhasználása

Párolva, sütve, hideg salátaként, előételként, mártással, pizza feltéteként is fogyasztják. Egy hétig tárolható hűtőben.

Gyógyhatása

Az articsóka friss leveleibõl készült préslé antibiotikus hatású. Jelentős májvédõ funkciója is van: enyhíti a méreganyagok okozta májrendellenességeket. A máj epetermelését is fokozhatja. A vér zsírtartalmát csökkenti, vizelethajtó. Ezenkívül a reumás betegségek kezelésében illetve érelmeszesedés ellen használják.

Ki nem szereti az articsókát?

Kapcsolódó cikkek:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR