Érdekes mediterrán csemege készíthető belőle, emellett gyógynövénynek és dísznövénynek se kutya.
Különleges tápláléknövény, többhasznú gyógynövény és egyben dekoratív dísznövény.
A Földközi-tenger vidékéről származik, már a rómaiak és a görögök is termesztették. Táplálékként is fogyasztották, de a gyógyításban vizelethajtásra és tisztítókúrára használták.
Ma többségében Franciaországban, Olasz és Spanyolországban termesztik, a dél-francia piacokon szinte elképzelhetetlen a jelenléte. Általában párolva, sok vajjal és citromlével fogyasztják, de sokfelé készítenek belőle majonézes ételt is. Aramás, jellegzetes ízű zöldség, nem hiányzik rá semmiféle fűszer, egyedül a citromlé. Készítik önállóan is, de tálalják húsokhoz, halakhoz, salátaként is nagyon ízletes.
Sok vasat, foszfort, káliumot, magnéziumot, kalciumot, nátriumot, fehérjét, zsírokat, szénhidrátot, A-, C-, B1-, B2-vitaminokat tartalmaz.
Nézzük mi ellen is alkalmazhatjuk:
- Antioxidáns tartalma miatt egészségmegőrző, májvédő hatással bír, segíti a szervezetet a méreganyagokkal szembeni védekezésben.
- Fokozza az epetermelést, gyógyítja az epehólyag-gyulladást, normalizálja az epehólyag működését.
- Csökkenti a vér zsírszintjét és rendszeres fogyasztása révén sokat segíthet a kóros elhízás okozta panaszok csökkentésében.
- Inulin nevű poliszacharidot is tartalmaz, ami lassan szívódik fel és lassan bomlik le a szervezetben. Emiatt megelőzheti az étkezés utáni hirtelen vércukorszint-ingadozást.
- Eredményesen használható köszvényes és reumatikus panaszok kezelésére, de alkalmas érelmeszesedés kiegészítő terápiára is.
- Hazánkban sokáig csak dísznövényként termesztették, pár éve azonban már megjelent a konyhakertekben is. Érdemes termeszteni, mert szépségén túl beilleszthető a mediterrán étrendbe, ami egészséges, jót tesz az emésztőrendszernek, az ízületnek a szív és érrendszernek és úgy általában a közérzetnek.