10 nem mindennapi növénytársítás: ültess dekoratív zöldségeket a virágoskertbe!

10 nem mindennapi növénytársítás: ültess dekoratív zöldségeket a virágoskertbe!

Zöldségből is válhat mutatós szegély- vagy háttérnövény.

Vitán felül áll, hogy a kertészek kedvenc növényei közé tartoznak a zöldségek. Elsősorban azért, mert különböző finom, egészséges és laktató fogásokat készíthetünk belőlük. Vannak azonban, akik nem érik be ennyivel: ők nem csupán haszonnövényként, hanem dísznövényként tekintenek a zöldségekre.

Nem véletlenül, egy részük ugyanis kétség kívül meglehetősen mutatós. Oly annyira, hogy a virágágyások szélére vagy hátterébe ültetve tökéletesen belesimulnak az összképbe; így első pillantásra fel sem tűnik, hogy "valami nem stimmel".

Ezekre a fantasztikus zöldségekre következzen most 10 nagyszerű példa. Van, amelyek pazar lombjával, van, amelyik feltűnő virágával vagy éppenséggel különleges termésével kápráztat el bennünket. A közös bennük, hogy virágágyi szegély- vagy háttérnövényként nagyszerű kontrasztot alkotnak az ágyás többi növényével, legyenek azok egynyári vagy évelő virágok.

Articsóka

Az Észak-Afrikából származó articsóka fészkesvirágzatú zöldség- és gyógynövény. Ültetésekor vegyük figyelembe, hogy viszonylag helyigényes, terjedelmes növényről van szó. Ennek ellenére mindenképpen megéri változatosabbá tennünk vele a virágágyást, hiszen ennek a magas termetű növénynek mind zöldeskék lombja, mind a bogáncséhoz hasonló, ökölnyi méretűre megnövő, lila fészekvirágzata igen szemrevaló. Jó vízelvezetésű talajt és időnként alapos öntözést igényel.

Az articsókát már korábbi írásainkban is dicsértük:

dekorativ zoldsegek viragagyba 02

Póréhagyma

Míg a legtöbb kertész jól ismeri a népszerű díszhagymákat, azt csak kevesen ismerték fel eddig, hogy - ha hagyjuk - az ehető hagymafélék közül sok szintén igen mutatós virágzattal lep meg bennünket. Ültessünk tehát póréhagymát elszórva a virágágyi növények közé, hogy végül megcsodálhassuk az itt is, ott is felbukkanó, gömb alakú Virágokat, amelynek átmérője a 8–12 cm-t is elérheti.

dekorativ zoldsegek viragagyba 03

Fokhagyma

A póréhagymához hasonlóan a fokhagyma virágai is igen mutatósak. Amikor a fokhagymát betakarítjuk, hagyjunk belőlük néhányat a földben, hogy figyelemmel kísérhessük, hogyan fejlődnek ki a hosszú szárak végén a beporzó rovarok által is igen kedvelt, pomponszerű virágfejek.

dekorativ zoldsegek viragagyba 04

Mogyoróhagyma

A mogyoróhagyma vagy salotta szintén fejleszt virágot, amelyeket meghagyhatunk, vagy lecsipegetve salátákba keverhetjük. Társainál kisebb termetű, így cserépbe, virágládába ültetve is vígan eléldegél, mély talajt nem igényel.

A hagymafélék hasznáról szóló korábbi írásaink:

dekorativ zoldsegek viragagyba 05

Mángold

A disznóparéjfélék családjába tartozó, a céklával rokon mángold lágy szárú kétéves növény, amelynek legfeltűnőbb részét lilás vagy pirosas színű levélnyelei adják. Ha hagyjuk felmagzani, a méretes levelek pirosas erezete és a színes virágnyelek még feltűnőbbé válnak. A növény akár 60-80 centiméteresre is megnőhet. Vegyük figyelembe, hogy szereti a sok napsütést és a vizet.

További hasznos tudnivalók a mángoldról:

dekorativ zoldsegek viragagyba 06

Fodros kel

A fodros kel vagy leveles kel a vadkáposzta egy termesztett változata. Ez a hidegtűrő káposztaféle jellegzetes fodros, kékeszöld vagy éppen lila leveleket hoz, amelyek nem csupán dekoratívak, de igen ízletesek is. A második évben hosszú virágszáron virágot fejleszt, amelyet a méhek előszeretettel keresnek fel.

dekorativ zoldsegek viragagyba 07

Fejes káposzta

A szegélynövénynek ültetett fejes káposzta egyrészt meghökkentő kontrasztot alkot a virágágy növényeivel, másrészt diszkréten magához csalogatja a házas és meztelencsigákat, amelyek így a többi növényt békén hagyják.

A káposztafélékről részletesebben itt olvashatunk:

dekorativ zoldsegek viragagyba 08

Padlizsán

Sok kertész számára ellenállhatatlan a padlizsán feltűnő, fényes termése. A Délkelet-Ázsiából származó egynyári növény termése fajtától függően lehet lila, fehér, sárga vagy fekete, formája pedig hosszúkás vagy gömbszerű, amely amellett, hogy igen sokoldalúan felhasználható a konyhában, dísznek sem utolsó.

Hasznos információk a padlizsán termesztéséről és felhasználásáról:

dekorativ zoldsegek viragagyba 09

Malabári spenót

A malabári spenót vagy más néven bazella fagyérzékeny, fényigényes növény, amely nálunk cserépben, szobanövényként, a kertben pedig egynyári növényként nevelhető. Tavasz közepén-végén ültessük ki a kertbe, ahol a nyár közepére szépen felfut például a kerítésre, egyéb esetben támasztékot igényel. Zamatos, lédús levelei nyersen vagy párolva fogyaszthatók.

További olvasnivaló a malabári spenótról:

dekorativ zoldsegek viragagyba 10
F Delventhal

Tűzbab

Az erőteljes növekedésű tűzbabbal költségkímélő módon futtathatunk be akár egy egész pergolát. Nálunk inkább dísznövényként tartják számon, pedig a babja főzve fogyasztható. Skarlátvörös pillangós virágai igen tetszetősek.

A tűzbabról korábban itt emlékeztünk meg:

dekorativ zoldsegek viragagyba 11

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR