Már vethetjük az articsóka magját, ha különlegességre vágyunk

Már vethetjük az articsóka magját, ha különlegességre vágyunk

Ehető dísz.

Amennyiben szeretnénk különlegességet termeszteni a kiskertben, próbáljuk ki idén az articsókát! Termesztése egyszerű, ráadásul két legyet üthetünk egy csapásra: az articsóka nem csak ínyenc zöldség, de egyben dísznövény is!

articsoka magvetes 06
Forest and Kim Starr

Az articsóka védett, meleg helyet igényel a kertben. Ültessük a nyári virágok ágyásába, vagy bokrok közé, napos helyre. Mutatós, hatalmas fészkesvirágzatai vannak, amelyek vágott virágként is megállják a helyüket. Amennyiben zöldségként termesztenénk, az elhúsosodott virágzati tengelyét és fészekpikkelyeinek tövét fogyasztjuk. Emiatt a fészekpikkelyekkel fedett virágzati bimbókat kocsányuk húsos részével együtt szedjük le a növényről.

articsoka magvetes 07
Forest and Kim Starr

Januárban vagy februárban kerülhet sor a vetőmagvak vetésére, cserépben vagy tálcában, 18-23 °C hőmérsékleten. A magokat gyorsabb csírázásra ösztönözhetjük, ha meleg vízbe tesszük őket egy napra és világosra helyezzük a tálat. A legerősebb magoncokat pikírozzuk és nevelgessük tovább a szobában.

articsoka magvetes 02

Május közepétől ültethetjük ki a növényt a kertbe, ebben az esetben már augusztusig megjelenhetnek az első rügyek. Helyigénye jelentős, kb. 80×80 cm-es területtel számoljunk. A kifejlett növény víz- és tápanyagigényes.

articsoka magvetes 04

A vetőmag vásárlásánál ügyeljünk arra, hogy léteznek kifejezetten zöldség- ill. díszarticsóka-fajták!

articsoka magvetes 05

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR