Ehető dísz.
Amennyiben szeretnénk különlegességet termeszteni a kiskertben, próbáljuk ki idén az articsókát! Termesztése egyszerű, ráadásul két legyet üthetünk egy csapásra: az articsóka nem csak ínyenc zöldség, de egyben dísznövény is!
Az articsóka védett, meleg helyet igényel a kertben. Ültessük a nyári virágok ágyásába, vagy bokrok közé, napos helyre. Mutatós, hatalmas fészkesvirágzatai vannak, amelyek vágott virágként is megállják a helyüket. Amennyiben zöldségként termesztenénk, az elhúsosodott virágzati tengelyét és fészekpikkelyeinek tövét fogyasztjuk. Emiatt a fészekpikkelyekkel fedett virágzati bimbókat kocsányuk húsos részével együtt szedjük le a növényről.
Januárban vagy februárban kerülhet sor a vetőmagvak vetésére, cserépben vagy tálcában, 18-23 °C hőmérsékleten. A magokat gyorsabb csírázásra ösztönözhetjük, ha meleg vízbe tesszük őket egy napra és világosra helyezzük a tálat. A legerősebb magoncokat pikírozzuk és nevelgessük tovább a szobában.
Május közepétől ültethetjük ki a növényt a kertbe, ebben az esetben már augusztusig megjelenhetnek az első rügyek. Helyigénye jelentős, kb. 80×80 cm-es területtel számoljunk. A kifejlett növény víz- és tápanyagigényes.
A vetőmag vásárlásánál ügyeljünk arra, hogy léteznek kifejezetten zöldség- ill. díszarticsóka-fajták!