Furcsán néz ki, mi baja lehet a yuccának?

Furcsán néz ki, mi baja lehet a yuccának?

Amikor tanácsra szorul a szobanövénykertész.

Időnként megesik, hogy elcsodálkozunk: mi lehet a baja a yuccának? A levelei tövében ugyanis barnás területek figyelhetők meg, illetve rendszeresen lehullajt egy-egy levelet. Vannak, akik erre válaszul átültetik a növényt, bár nem biztosak benne, hogy ez a művelet önmagában fog-e segíteni a betegnek tűnő növényen.

yucca mi lehet a baja 03
Fotó: Osváth Szilvia

A képeket elnézve nem látszik olyan elváltozás, amely betegségre utalna. A yucca törzse úgy alakul ki, hogy az alsó levelek lassan elhalnak és újak nőnek. Ha nem észlelünk a levelek tövénél puhulást a törzsön, nincs baj a növénnyel. A yucca nem kíván sok vizet, erre figyeljünk, továbbá nem szereti a tűző napfényt, de tartsuk állandóan világos helyen.

Ahogy fásodik a szára, úgy jelenik meg rajta a barna színű folt, mintha pikkely lenne.

A yuccánál tehát a túlöntözés szokott gondot jelenteni, mivel kifejezetten száraz körülményeket kedvel. Ha a talaja állandóan nedves, gyökérnyaki rothadás léphet fel, ami miatt a törzse megpuhulhat, majd utána kidől. Ellenőrizzük a növényt: ha kaspóban van a cserép, öntözés után víz soha nem maradhat a cserép alatt!

Érdemes még megjegyezni, hogy a yucca fás törzse nem szokott meggörbülni, fény felé hajlása csak fényszegény tartási körülmények között fordul elő. Ellene a növény gyakori forgatásával tudunk védekezni.

www.novenydoktor.hu

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR