Milyen fajta bab a szerencsebab?

Milyen fajta bab a szerencsebab?

Korántsem biztos, hogy valóban a nálunk is közismert babról van szó. De akkor mi ez?

Magjának héjába bele szokták írni, hogy 'I love you', így divatos ajándéknak számít.

szerencsebab deligesztenye 02

Valójában nem babról van szó, csak a mag alakja hasonlít a bab formájára. A déligesztenye (Castanospermum australe)  Ausztrália keleti partjain honos örökzöld fa, 20-40 méter magas lombkoronával, ősszel nyíló, piros és sárga színben pompázó méretes virágokkal (amelyeket madarak és denevérek poroznak). A 20 cm hosszú hüvelytermésben 3-5 cm nagyságú, bab alakú magok sorakoznak: erről kapta a helyi fekete bab (blackbean), illetve a marketinges szerencsebab (lucky bean) elnevezést.

szerencsebab deligesztenye 03
Forest and Kim Starr

Magjai nyersen mérgezők, de feldolgozva (főzve és pörkölve) már fogyaszthatók, ízük a szelídgesztenyéhez hasonlít. Az ausztrál őslakosok 10 napig áztatják a fekete babokat, majd megpörkölik és porrá őrlik őket. A lisztjükből aztán kenyeret sütnek.

szerencsebab deligesztenye 04
Wendy Cutler

Szobai körülmények között a déligesztenye közepes fény-, víz- és tápanyagigényű, közepes méretű levéldísznövény. A földből kilátszó babjával és fényes leveleivel díszít. A babokat egyesével vagy többesével is vethetjük a cserépbe. Gyors növekedésének köszönhetően mutatós zöld foltja lehet az otthonoknak, irodáknak.

Bevezető kép: Forest and Kim Starr

www.novenydoktor.hu

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR