Az albínó uborkát még hámozni sem szükséges

Az albínó uborkát még hámozni sem szükséges

Fehér különlegesség.

Ha egy kis változatosságra vágyunk a zöld uborkák tengerében, érdemes kipróbálni a fehér uborkát, amely egy létező fajta. Az albínó uborkának is nevezett zöldség héja fehér és olyan vékony, hogy állítólag még hámozni sem szükséges. A növény szára és a levelei ugyanakkor a megszokott zöld színben pompáznak. Termesztése a ’sima’, zöld uborkáéval azonos. Májusban kell vetni, júliustól szeptemberig érik.

albino uborka kulonlegesseg 02

Ez a tradicionális fajta valójában egy lassan kifejlődött variáns, amelynek a története 1893-ra nyúlik vissza. Abban az évben a Burpee magtermesztő vállalat jelentette meg elsőként híres katalógusában. Még 1890-ben küldte be a cégnek egy hobbikertész vevőjük a magokat, amit aztán 3 évig nemesítettek és minősítették, mielőtt kereskedelmi forgalomba hozták.

albino uborka kulonlegesseg 03

Az elmúlt évtizedekben számos nevet aggattak erre a zöldségkülönlegességre, így ’Fehér csoda’ (’White Wonder’), ’Elefántcsont király’ (’Ivory King’), ’Jack Frost’ néven is találkozhattunk már vele.

Az albínó uborka különlegesen roppanós, nagyon ízletes, kesernyés mellékíz nélkül. Finom savanyú készülhet belőle, de unikumot jelent a salátákban is. A Noha nem olyan gyakran, mint a zöld rokonát, de a fehér uborkát is ültetik kertekbe. Online a maghoz is hozzájuthatunk, Magyarországon is:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR