Rita kertje: kietlen pusztaságból mesés rengeteg, amely ezernyi csodát rejt

Rita kertje: kietlen pusztaságból mesés rengeteg, amely ezernyi csodát rejt

Boldogságforrás.

A Sopron környéki kertben számtalan virág nyílik, növény pompázik. Minden szeglete gondos kezek munkájáról árulkodik. Mogyorósi Rita  a Kertészkedők Klubjában mutatta be mesés kertjéről készült fotóit, melyek azonnal magával ragadták a fórumozókat. A következő sorokban ő mesél arról, honnan indultak a kert kialakítása terén és hol tartanak most. Valamint azt is megtudhatjuk, mennyi időt jelent egy ilyen kaliberű kert gondozása naponta.

kert sopron kornyeke 02

2010 telén költöztünk, előtte párom szüleinek szőlőültetvénye volt itt. Annak kivágása után jött a tereprendezés, majd így egy kopasz, sivár telkünk lett. Abban az időben álmodni se mertem még virágokról, növényekről, csak arra tudtunk gondolni, hogy valahogy rendben tartsuk a 3000 m2-es területet. A telkünk tehát 3000 m2-es, melynek jelenleg csak kétharmad részét ültettük be.

kert sopron kornyeke 03

Lassan, rengeteg munkával alakult ki a jelenlegi állapot. Konkrét tervem sose volt, a helyzet mindig adta magát. A legfőbb célunk az volt, hogy először a ház körüli részt tegyük rendbe, hogy eső után gumicsizma nélkül tehessünk egy sétát. Ahogy elkészültek a járdák, már kirajzolódott, hogy melyik részen lehetne kialakítani egy-egy kisebb virágos területet, így mindig hirtelen ötlettől vezérelve ültettem, alakítottam a kertet.

kert sopron kornyeke 04

A kert még nem érte el végleges formáját, rengeteg terület van, amit szeretnék még beültetni. A kert kiépítését 2011 tavaszán kezdtük.

Hibáimból sokat tanultam, így még mindig áttervezés van bizonyos részeken.

kert sopron kornyeke 05

Mivel a teraszunkat egész nap süti a nap, célom az volt, hogy sok szárazságtűrő növénnyel szépítsem a környezetét. Ezért is alakítottam ki a sziklakertet, ami 3 ütemben épült meg, mire elérte jelenlegi formáját.

A tavasszal pompázó sziklakerti virágok mellé kerültek örökzöldek, amiket én alakítok, nyírok évente többször. Levendulák, kisebb díszfüvek és még sorolhatnám. Célom, hogy minden évszakban pompázzon ez a rész.

kert sopron kornyeke 06

A kert mostani formája nem végleges. Szeretném kihasználni a nagy területet. Sok bokrot, fát ültettem az utóbbi években. Egyik célom, hogy minél több árnyékos területünk is legyen és hogy minél természetbarátabbá tegyem a kertet, hisz a madarak és a rovarok is így jól érzik nálam magukat.

kert sopron kornyeke 07

Sokfajta növényem van, sok időbe telne összeszámolni őket. Rengeteg tuja, bokor, évelő virágok, mint például a csillagfürtök, szarkalábak, levendulák, rózsák, margaréták, mályvák, verbénák, gólyaorrok, haranglábak, hortenziák, liliomok, árnyékliliomok és még sorolhatnám.

 kert sopron kornyeke 08

Szeretem a hagyományos virágokat is, amelyek nagymamám kertjében is megtalálhatóak voltak. Idén először ültettem már vadvirágokat egy részre, amelyek nagyon jól érzik itt magukat.

kert sopron kornyeke 09

Sok fűszernövényem van, amelyeket természetesen felhasználok a főzésnél. Minden évben ültetek palántákat is, amelyeket már saját magam ültetek magról, pikírozom és nevelem fel őket. Gyümölcsfák a diófa is megtalálható a kertben. Szeretem a szárazságtűrő növényeket, így már több mint száz levendulabokrom van, amelyekből idén levendulaszörpöt főztem, koszorúkat, süteményeket készítettem és egy összejövetel keretében árusítottam. A bevételt pedig a soproni Nektek Ugatunk Egyesületnek ajándékoztam a mentett állatok orvosi költségeire.

kert sopron kornyeke 10

Balkonnövényeim évről évre gyarapodnak, vannak kedvenceim, ezek a sétányrózsák (Lantanák), amelyeket átteleltetek és minden évben hatalmas virágtengerrel örvendeztetnek meg. Megtalálható többféle muskátli, begóniák, leanderek, enciánok, selyemmályvák, angyaltrombiták, többféle madársóska, petúniák, batáták, verbénák. A sok illatos növényt pedig szeretik a pillangók, méhecskék, szenderek. A sétányrózsa, levendula virága igazi csemege ezeknek a rovaroknak.

kert sopron kornyeke 11

Vannak különleges virágaim is: murvafürtök, citromfa, mandarinfa, mexikói lángvirág, opál ékszere.

Sok kertbarátom van, így cserélgetjük a virágokat, adjuk a tanácsokat egymásnak. Már megtanultam én is a szaporításukat, így évről-évre több színesíti a teraszomat.

kert sopron kornyeke 12 

Szeretem, ha szépek, egészségesek a növényeim, tavasztól őszig használom a csalánlevet a növények permetezésére és öntözésére is, így erősek, egészségesek, ellenállóbbak lesznek a betegségekkel szemben. A tetvek ellen ez a leghatásosabb ellenszerem, arról pedig nem is beszélve, hogy nem mérgezem a környezetemet különböző vegyszerekkel.

kert sopron kornyeke 13

A régi bútorokat, tárgyakat is nagyon szeretem. Megmentettem nagyim konyhaasztalát, székeit és a polcot, amin még 10 éve a tyúkok érezték jól magukat. Ezeket mind saját magam szúirtottam, csiszoltam, festettem, dekorálom velük a kert különböző részeit.

kert sopron kornyeke 14

Naponta több órát töltök a kertben, a locsolás pl. a nagy melegben két óra hosszáig is tart, mivel nálunk nincs öntöző berendezés, így a háztetőről összegyűjtött vizet használom fel. Nyáron még esőben is van munka, nincs olyan nap, hogy ne találjak tennivalót. Párom szerint elveszek néha a virágok, növények közt. Napi szinten 4-5 órát, de hétvégén van, hogy egész nap kertészkedem, persze ez évszakfüggő.

kert sopron kornyeke 15

Egy kertben mindig van tennivaló. Én nagyon boldog embernek tartom magam, hogy találtam egy olyan hobbit, aminek mindennap örülhetek. Nekem a munka nem fárasztó, inkább kikapcsol és minél több időt tölthetek a virágaim közt, annál boldogabban jövök este be a házba. Szoktam mondani sokszor, hogy mi egész nyáron nyaralunk.

kert sopron kornyeke 16

kert sopron kornyeke 17

kert sopron kornyeke 19

kert sopron kornyeke 20

kert sopron kornyeke 29

kert sopron kornyeke 21

kert sopron kornyeke 22

kert sopron kornyeke 23

kert sopron kornyeke 24

kert sopron kornyeke 25

kert sopron kornyeke 26

kert sopron kornyeke 28

kert sopron kornyeke 27

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR