Az építési törmelék helyén pompás oázis született

Az építési törmelék helyén pompás oázis született

A pihenőkert a háziak keze munkájának eredménye.

Egy kertet megtervezni, majd kivitelezni – kiváltképp, ha leginkább magunknak kell – nem egyszerű feladat. Amellett, hogy előre kell látni, pontosan mi hogyan fog festeni a későbbiekben, rengeteg munkára is szükség van. Erdei-Nagy Mónika és férje  olyan kertet teremtettek otthonuk köré, amelyben minden percben jól érzik magukat. A következőkben Mónika meséli a pompás kert történetét:

Férjemmel közösen 2017 óta saját kezűleg alakítjuk a családi házunk kertjét. A tervezés az én feladatom volt, a kivitelezést pedig ketten végeztük.

A kertet igyekeztem úgy megtervezni, hogy a mi igényeinkhez illeszkedjen, praktikus és hosszú távon is könnyen fenntartható legyen.

Első lépésként elvitettük a házfelújítás során felgyülemlett építési törmeléket.

kertatalakitas oazis 02

kertatalakitas oazis 03

kertatalakitas oazis 04

Az udvar teljes "lecsupaszítása" után a rossz minőségű talajra friss fekete földet terítettünk 15 cm vastagságban, majd megkezdtük a kis szigetek kialakítását, ahová beültetésre kerültek az örökzöldek és cserjék. A füvesítéshez pázsitfűmagot használtunk, amely egy gyönyörű dús és élénkzöld pázsitot eredményezett, amit persze folyamatosan gondozni kell, hogy megtartsa a jó tulajdonságait.

kertatalakitas oazis 05

kertatalakitas oazis 06

A kert meghatározó növényei állandóak, de az egynyári virágokon sem nagyon szoktam változtatni. Kedvenceim a begóniák és a vinka, melyek tavasztól kezdve csodálatos látványt nyújtanak és egészen késő őszig gyönyörűen virágzanak. A kert jó része díszkertként funkciónál, amibe több örökzöldet is ültettünk. A smaragdtuják megadják a kert alaphangulatát, ehhez válogattam össze a tujával jól harmonizáló más örökzöldeket, cserjéket.

kertatalakitas oazis 08

Mindenképpen szerettünk volna egy kis tavat is, amit a ház mögött alakítottunk ki 2018 tavaszán. Ide az utcáról nincs rálátása senkinek, így egy igazán nyugodt, csendes kis pihenőhelyet sikerült létrehoznunk. A ház hátsó bejáratánál található teraszt egy stéggel megnagyobbítottuk, így a tó közvetlenül a házhoz kapcsolódik, ezáltal az ajtón kilépve rögtön a tópartra érkezünk.

kertatalakitas oazis 07

A stég és a terasz leanderekkel és egynyári virágokkal van díszítve, ami megadja a kellő hangulatot a nyári estékhez, amikor is még sötétben is sokáig kinn üldögélünk, mert a halak látványa és a víz csobogása igazi kikapcsolódást nyújt számunkra. Sokszor halljuk ismerősöktől, hogy ha nekik ilyen kertjük lenne, nem is vágynának el sehová nyaralni és őszintén mondhatom, hogy ugyanígy vagyunk vele mi is.

kertatalakitas oazis 09

Imádok kertészkedni és el sem tudnám képzelni az életem virágok és kert nélkül. Imádok gyönyörködni a látványban és amikor már a kinti idő nem engedi a kertészkedést én akkor bent folytatom tovább...

kertatalakitas oazis 10

Már tervezem, hogy a következő évben milyen változtatásokat fogok végezni a kertben. Mint tudjuk egy kert soha nincs kész, azt folyamatosan gondozni, alakítani kell.

A látvánnyal, ami minket hazaérkezéskor fogad, teljes mértékben meg vagyunk elégedve és nagyon büszkék is vagyunk rá, mert minden négyzetméterén arról árulkodik, hogy a mi kezünk munkája...

kertatalakitas oazis 11

Vallom, hogy a kert nem csak évekre, hanem egy egész életre boldoggá tud tenni, amit igazol egy kínai közmondás is:

"Egy napig akarsz boldog lenni?
Egyél, mit csak a szemed megkíván!
Egy hétig szeretnél boldogságot?
Házasodjál meg!
Egy életen át szeretnél boldogságot?
Építs kertet, s meglásd, a nap minden órájában új örömet találsz benne."

kertatalakitas oazis 12

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR