A legkisebb tavacskában is viríthat a gyönyörű tündérrózsa

A legkisebb tavacskában is viríthat a gyönyörű tündérrózsa

Vízi élettér.

Akár egy picike dézsatóban is gyönyörködhetünk a vízinövények virágzásában, ha betartunk néhány alapszabályt. Nem is kell hozzá nagy kert, még egy teraszon, balkonon is részünk lehet a látványban!

tunderrozsa legkisebb tavacskaban 07

A víz nem hiányozhat egyetlen kertből sem, bármennyire kicsi területen is tud csak jelen lenni. Becsempészhetjük csobogó, szökőkút, tavacska formájában, utóbbit már egészen kis változatban elkészíthetjük – akár az erkélyre is. Ha nincs nagyobb területünk, szorítsunk helyet egy mini verziónak egy dézsában, vödörben. Népszerűek a régi boroshordók, ónedények, kővályúk is.

tunderrozsa legkisebb tavacskaban 02

Ne csak a virágszínre figyeljünk a tündérrózsa vásárlásánál, a választék a fehértől, a sárgán, rózsaszínen át a sötét rubinvörösig terjedhet. A közepesen erősen, vagy erősen növekvő fajták sekély vízben is elszaporodhatnak és alig virágoznak. A mini tündérrózsák max. 40 cm-es vízmélységet igényelnek.

tunderrozsa legkisebb tavacskaban 09

Kezdőknek ajánlható fajták többek közt a fehér virágú 'Walter Pagels', a rózsaszín 'Fröbeli' és a sárga 'Helvola'. Májustól szeptember végéig nyílnak, fáradhatatlanul hozzák meseszép virágaikat. Napos, szélvédett helyre tegyük a tavacskát.

tunderrozsa legkisebb tavacskaban 03

A kerti tavak királynője, a tavirózsa meglehetősen szerény igényekkel rendelkezik. Nagy lebegő leveleinek elegendő egy 40-50 literes edény. Minél nagyobb a vízmennyiség, annál kisebb a hőingadozás és annál kevesebb vízzel kell utántölteni a tartót. Az 5-10 cm-es eltérések a vízszintben általában nem befolyásolják a növekedést. Kavicsok, kövek segítségével a vízmélység a cserépben rögzíthető. A törpe tündérrózsa esetében általában 3-4 literes edény javasolható, agyagos talajjal, amibe lassan felszívódó trágyát dolgozunk be. A minitavakban káros lehet a folyékony műtrágya, mivel a nemkívánatos algák felszaporodását segíti elő.

tunderrozsa legkisebb tavacskaban 04

Fontos a jó minőségű növényanyag is a sikerhez. Ha most az üvegházban előnevet tündérrózsákat ültetjük el a hideg vízbe, borítékolható a pusztulásuk. Sokkal jobb, ha az árudákban előedzett, kültérről származó növényt vesszük, még akkor is, ha több időt tart, míg a növény teljesen kifejlődik.

tunderrozsa legkisebb tavacskaban 05

Megfelelő szomszédok a tündérrózsa számára:

 • kálmos fajták
 • bogláros kishídőr
 • mocsári gólyahír
 • csikorgófű
 • békaszittyó ‘White Line’
 • lobélia
 • mocsári nefelejcs
 • réti füzény
 • tömött sellővirág
 • zebracsíkos káka
 • apró gyékény

tunderrozsa legkisebb tavacskaban 06

Bájos méhlegelőt is létrehozhatunk a minitavacskában a gyíkhagyma vagy a hússzínű selyemkóró nektárban gazdag virágaival. A víz alatt növő növények ezzel szemben oxigént szállítanak és tápanyagot fogyasztanak, így segítik az algák elleni küzdelmet. Kezdőknek ajánlható a füzéres sellőhínár, a békaszőlő és a csavartlevelű valiznéria. Ezek teljesen a víz alatt nőnek, még akár a tündérrózsák leveleinek árnyékában is virágoznak.

tunderrozsa legkisebb tavacskaban 08

Online rendelés:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR