Szinte hihetetlen: zöld oázissá változott a pusztaság, 2. rész

Szinte hihetetlen: zöld oázissá változott a pusztaság, 2. rész

Szántó Helga  4000 négyzetméteres zöld birodalmának története, íme a folytatás.

"A növényválasztásban döntő volt, hogy igénytelen legyen, bírja a szárazságot és a tűző napot is.

pusztasag zold oazissa 32

A kert évelő növényekre, virágokra lett építve, egyrészt, hogy ne kelljen mindent mindig újra ültetni, másrészt mert az évelők igénytelenebbek, mind tápanyag, mind talaj szempontjából, továbbá időt sem kell annyit fordítani rájuk. A gyepem nem angol pázsit, hanem inkább az ősgyep felé hajlik, a könnyebb kezelhetőség miatt.

pusztasag zold oazissa 33

pusztasag zold oazissa 34

A virágoknál a fő vonal, amiből a legtöbb van, az a levendula, az érdes napszemvirág, a kokárdavirág, a leanderek és a dáliák. A levendulákat, leandereket én szaporítom, a napszemvirágok és a kokárdavirágok maguktól terjednek el már mindenhol. Az első dáliagumókat úgy kaptam, innen indult a szerelem. Napimádó, hatalmas fajtáim vannak, ültetéskor elég nekik a tápanyag, utána csak locsolni kell, és szaporodnak. 160 tő van idén már a kertben. Ebből minden évben veszek új, különleges fajtákat. Ami nem bírja a helyet, klímát, azt a növényt elengedem. Mindenem sajnos nem lehet.

pusztasag zold oazissa 35

pusztasag zold oazissa 38

pusztasag zold oazissa 15

pusztasag zold oazissa 30

Idáig kézzel ill. szórófejekkel locsoltam, idén tavasszal lett automata öntözőrendszerem, ami nagyban segíti az életemet. Próbáltam úgy létrehozni, hogy minél kevesebb munkám legyen a későbbiekben, önfenntartó legyen majd a kert. Nálam a gaz is növény. Eklektikus, természetes összevisszaság uralkodik, mivel a természettel együtt hoztam létre. Szögletes ágyások nagyon nincsenek, sem gyommentesek. Ültetéskor arra ügyeltem, hogy dzsungelszerűen nőjenek össze a növények, hogy locsolni se kelljen annyit meg a gyomok se nőjenek könnyen benne.

pusztasag zold oazissa 36

A tó a szívem csücske. Az évek alatt beállt, tele lett növényekkel, tavirózsákkal, semmilyen tótechnika nincs már benne. Növényvilága elburjánzott, koik és aranyhalak élnek benne, siklók, békák, ide járnak a madarak inni, gyönyörű élővilág alakult ki. Köré főleg fűféléket ültettem. Kedvencem a japán vérfű.

pusztasag zold oazissa 13

pusztasag zold oazissa 17

pusztasag zold oazissa 37

pusztasag zold oazissa 40

pusztasag zold oazissa 31

Lényegében munka után a nap minden szabad percét itt töltöm, munkával, sötétedésig. A mindenem, a kikapcsolódás, az örömöm a kert. A szépség, a virágok, a növényeim adják a sikerélményeket is."

pusztasag zold oazissa 39

pusztasag zold oazissa 29

pusztasag zold oazissa 28

pusztasag zold oazissa 41

Még több fotó a Facebookon, aki szeretné, itt követheti a tanya életét:

Kapcsolódó cikkünk:

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR