Az év első 3 hónapja: a kertész teendői, ezúttal ne mulaszd el!

Az év első 3 hónapja: a kertész teendői, ezúttal ne mulaszd el!

Lehet, hogy kertészként eddig nem gondoltál rá, pedig jó lett volna!

Ha kihagytuk, jövőre már okosabbak lehetünk és beiktathatjuk a megszokott kerti rutinunkba.

Január

A gondos gazda már most elveti a veteménybe való zöldségféléket, de ez természetesen a lakásban bonyolódik. Helyezzük a vetőládát világos, de ne túl meleg helyre. Most lehet a földbe vetni a karfiol, karalábé, lestyán, tárkony, csombor és más fűszernövények magvait. Ügyeljük arra, hogy ne vessük túl sűrűn, mert a palántázásnál okozhat egy kis gondot.

ev elso 3 honapja 03

A bogyós termésű bokrok és a gyümölcsfák elhalt, elöregedett ágait vágjuk le. A tüskétlen málna és szeder hajtásit vágjuk vissza arasznyira.

ev elso 3 honapja 01

A lakásban telelő narancs-, illetve citromfát vizsgáljuk át, nincs-e rajta kártevő.

 ev elso 3 honapja 02

Február

Ha rendelkezünk kivi bokorral, most kell visszametszeni mind a hím, mind a nőivarú egyedeket, egészen az ötödik szemig. A metszést csak fagymentes időben szabad elvégezni.

ev elso 3 honapja 04

Bent a lakásban vessük el a gumós zeller magvait, és majd áprilisban kikerülhetnek a palánták a veteményeskertbe.

ev elso 3 honapja 05

A gyümölcsfák lemosó permetezéséhez vásároljuk meg a szert, és vizsgáljuk át a permetezőt, hogy megfelelően működik-e. Elkezdhetjük a szőlő metszését is.

Március

Szorgos munka vár a zöldségeskertben. El kell vetni a sóska, saláta, sárgarépa, petrezselyem és a káposztafélék magvait. Ugyanekkor vessük el a padlizsán, paprika, paradicsom magvait is ládákba, és neveljük a palántákat május végéig, világos, fűtött helyiségben.

ev elso 3 honapja 06

A fokhagymának, dughagymának úgyszintén a veteményes földjébe kell kerülniük. Tartsuk az ágyásokat gyommentesen, kapáljuk gyakran a földet.

Most ültessünk tüskétlen szedret, köszmétét, ribiszkét, málnát. A kúszó növekedésűeknek készítsünk kordont. Ha szamócát ültetünk, válasszunk napos helyet.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?