Az illatos fűszercserje gondozása – tudjunk meg róla többet!

Az illatos fűszercserje gondozása – tudjunk meg róla többet!

Nem válogatós, viszont rendkívül mutatós – ilyen az illatos fűszercserje!

Az illatos fűszercserje (Calycanthus floridus)  sokszor szerényen a háttérben marad, valószínűleg azért, mert virágai általában rejtve maradnak a külső lombréteg alatt. Akár láthatók a vöröses-rozsdabarna virágok, akár nem, az illatuk elárulja azokat, amikor elérkezik az áprilistól júliusig tartó virágzási időszak.

Az összemorzsolt levelek szintén illatosak. Mind a virágok, mind a levelek nagyszerű potpourri-alapanyagként szolgálnak. A régi időkben a ruhásszekrényekbe és fiókokba tettek belőlük, hogy az ott tárolt ruha és ágynemű friss illatú legyen.

illatos fuszercserje gondozasa 02 Jason Hollinger

Az illatos fűszercserje környezeti igényei

Az illatos fűszercserje környezeti igényei könnyen teljesíthetők. Talajban nem válogatós, a legtöbb talajon gond nélkül megél, és a legeltérőbb éghajlati viszonyokhoz is képes jól alkalmazkodni.

Ültethetjük napos, félárnyékos helyre egyaránt. Bár a szikes talaj sem jelent problémát számára, érdemes tudnunk, hogy a jó vízelvezetésű talajt kedveli. Jól viseli az erős szelet, ezért van, ahol kifejezetten szélfogónak ültetik.

illatos fuszercserje gondozasa 03 Katja Schulz

Az illatos fűszercserje gondozása

Az illatos fűszercserje gondozása nem bonyolult dolog. Kellően gyakran öntözzük ahhoz, hogy a talaja folyamatosan nyirkos maradjon. Ha a töve köré a talajra egy réteg mulcsot terítünk le, ez segít megőrizni a nedvességet, így csökkenthető az öntözések gyakorisága.

A növény metszése attól függ, milyen szerepet tölt be a kertünkben. Például rendszeres metszéssel, alakítással mutatós lombhullató sövényt nevelhetünk belőle. Sorban ültetve telekhatárra, térhatárolónak is kiváló, csakúgy, mint szoliternek. Ez esetben a metszése alapvetően ritkításból áll, hogy néhány egészséges, függőlegesen álló törzsból álljon a cserje. Ha a magasságának nem szabunk határt, számíthatunk arra, hogy akár 2-2,5 méter magasra és 3-3,5 méter szélesre is megnőhet a bokrunk.

Az illatos fűszercserje gondozásának elengedhetetlen része a betegségekkel szembeni védekezés. Megtámadhatja például a baktériumos gyökérgolyva, amely ellen egyelőre sajnos nincs gyógymód; a beteg növényt tanácsos eltávolítani, hogy megakadályozzuk a betegség terjedését. A fertőzött bokor miatt a talaj is szennyezetté válik, ezért a legjobb, amit tehetünk, hogy nem ültetünk ugyanarra a helyre ismét illatos fűszercserjét.

A növény szintén fogékony a lisztharmatra. A betegség jelenléte általában azt jelzi, hogy a növény körüli szabad légáramlás gyenge, nem megfelelő. Ez esetben érdemes kissé ritkítanunk az ágakat, hogy nagyobb legyen a légmozgás. Ha a levegő szabad áramlását a környező növények akadályozzák, célszerű lehet azok ritkítását is megfontolnunk.

illatos fuszercserje gondozasa 04
Madeleine Ball

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR