Balkonkertészek, figyelem: öntözzünk víztakarékosan, alulról!

Balkonkertészek, figyelem: öntözzünk víztakarékosan, alulról!

Megakadályozhatjuk, hogy az öntözővíz elpárologjon a föld felszínéről.

A víz elengedhetetlen a kertművelés során, és ez a konténeres kertészkedés esetén sincs másképp. Azaz nem elég, ha kiváló minőségű a növény földje, öntöznünk is kell rendszeresen.

Ha történetesen kifejezetten száraz, aszályos vidéken élünk, vagy egyszerűen csak spórolni szeretnénk a locsoláshoz használt vízzel, a megoldás a problémára egy különleges kialakítású ültetőedény lehet.

Az eljárás lényege, hogy az ültetőedény aljában egy mini víztározó kerül elhelyezésre, amely alulról biztosítja a növények számára az életet jelentő vizet. Azaz ezúttal nem a föld felszínét fogjuk locsolni, hogy vízhez juttassuk a növényeket.

A rendszer házilagos körülmények között is kivitelezhető, csupán néhány alapanyagra lesz szükségünk hozzá. Például több helyen fúróval kifúrt pvc-csövekre (végzáró kupakokkal, könyökidomokkal együtt), kavicsra, ültetőkeverékre, valamint egy ritkás szövésű textildarabra az edény aljába terített kavicsréteg és tetejére kerülő ültetőkeverék közé.

ontozzunk alulrol 02

ontozzunk alulrol 03

A vizet tehát a konténer aljába vezetett, kilyuggatott cső szállítja a növények gyökereihez. A végén kupakkal lezárt csövet egy réteg kaviccsal fedjük le, erre kerül a textildarab, amely megakadályozza, hogy a föld bemosódjon a kavicságy közé. A kavicsréteg szintjével egy vonalban a konténer oldalába fúrt vízelvezető nyílás biztosítja, hogy az edényben soha ne legyen túl magas a vízállás, még egy esetleges hirtelen zivatar vagy véletlen túlöntözés esetén sem.

ontozzunk alulrol 04

ontozzunk alulrol 05
Fotó: hydroponicsiscool.com

A rendszer biztosítja tehát, hogy a növények mindig a megfelelő (és egyenletes) mennyiségű vízhez jussanak anélkül, hogy túlöntöznénk azokat.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR