Hogyan öntözzünk nyáron a kertben?

Hogyan öntözzünk nyáron a kertben?

Korán kelők előnyben.

Locsoljunk vagy ne locsoljunk: ebben a forró, aszályos időszakban nagy szükség lenne a növényeknek vízre. Sajnos egyre több helyen megoldhatatlan az öntözés, számos településen már vízkorlátozás lépett érvénybe. Ahol nincs korlátozás, a növekvő költségek miatt ott is kevesen öntöznek a vezetékes vízzel, nagy kincs, ha valakinek van kútja.

hogyan ontozzunk nyaron 03

A legjobb időpont a kerti locsoláshoz a kora reggel, ilyenkor a talaj még viszonylag hűvös, a nap nem tűz olyan erősen. Az esti órák is megfelelőek lehetnek, bár akkor a föld már átforrósodott. Ami biztos, hogy napközben ne locsoljunk, hét ágra süt a nap, gyors a párolgás és a levelek is könnyen megéghetnek.

Lehetőség szerint a növények töve körül öntözzünk, ezzel vizet is spórolunk és elkerüljük azt, hogy a nedves levelek között gyorsabban terjedjenek a kórokozók.

hogyan ontozzunk nyaron 02

Előnyösebbek a csepegtető csövek vagy a tömlős locsolás, amely a növény tövéhez irányítja a vízsugarat. A gyepöntöző fejek a pázsitra valók, a veteményesben többnyire csak a leveleket nedvesítik.

A túl gyakori öntözésnek is megvan a hátránya: arra szoktatjuk a gyökereket, hogy a talaj felső részében is találjanak ellátmányt, így sekélyen fognak gyökerezni. Csak akkor hatolnak mélyebbre, ha az öntözések között hagyjuk kicsit kiszáradni a földet, ebben az esetben életerősebb, stabilabb növényeket kapunk.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR