Miből tudhatom, ha több öntözést kíván egy növény?

Miből tudhatom, ha több öntözést kíván egy növény?

Lehet, hogy alulöntözöd a növényed és még csak nem is tudsz róla?

A növények gondozásával kapcsolatban felmerülő egyik legnagyobb és leggyakoribb hiba az alulöntözés. Ha egy növény túl kevés vízhez jut, ennek legsúlyosabb következménye, hogy nem képes felvenni a vízből, illetve a talajból a szükséges tápanyagokat. De miből látszik, ha egy növény szomjazik? Az alábbiakból kiderül!

alulontozott noveny 02

A kerti növények alulöntözése

A legtöbben tisztában vagyunk vele, mivel jár egy-egy száraz, aszályos időszak. A nyári hónapokban többször is előfordulhat, hogy akár hetekig csapadékmentes az időjárás. Ilyenkor nekünk kell pótolnunk a kimaradt vizet, mivel a szükséges vízmennyiség nélkül növényeink visszamaradnak a fejlődésben, nem hoznak termést, vagy ami még rosszabb, menthetetlenül elszáradnak. Az elégtelen öntözés vagy az öntözés teljes hiánya tehát gyakorlatilag a legrosszabb dolog, amit a növényeinkkel szemben elkövethetünk.

Ha a kertünk talaja nehezen tartja meg a vizet, mivel például laza, homokos területen fekszik, különösen a nyári hónapokban előfordulhat, hogy a növények nem jutnak elegendő vízhez. Ennek oka, hogy a terület természetes gyors vízelvezetése miatt túl szűkösen jut csak víz a növényeknek. Éppen ezért a növények szempontjából az a kedvező, ha egy kertnek ideális vízelvezetésű a talaja, azaz anélkül képes megtartani a vizet, hogy közben vizenyőssé válna.

alulontozott noveny 03

Mik a jelei annak, ha egy növény nem jut elég vízhez?

Ha egy növény túl kevés vízzel kénytelen gazdálkodni, a levelei sárgulni kezdenek, az alsó levelek többnyire el is száradnak. Ha ezt tapasztaljuk, nagy eséllyel az alulöntözés a jelenség oka. Ha túl kevés vízhez jut a növény, azt a keveset nagyrészt a gyökérzet és a szár hasznosítja, így a víz nélkül maradt lomb részben vagy teljes egészében sárgulni, hervadni kezd, végül elszárad.

Az alulöntözés következtében előfordulhat továbbá, hogy a növény gyökérzetének felső része szabaddá válik, megjelenik a talaj felszínén. A növény töve körül ugyanis sokszor berepedezik a talaj, így már nincs, ami fedni tudná a gyökérszálakat. Ilyen esetben bizonyosak lehetünk afelől, hogy a növény nem jut annyi nedvességhez, illetve tápanyaghoz, amennyi a fejlődéséhez szükséges. Ez különösen a konténeres, edényes növények esetében gyakori. Ügyeljünk tehát arra, hogy mindig annyi vízzel lássuk el a növényeinket, hogy ne okozzon számukra gondot a terméshozás, amelyet természetesen mi is türelmetlenül várunk.

Mindent összevetve, ha egy növény tartósan túl kevés vízhez jut, ezzel gyakorlatilag pusztulásra ítéljük. Ha azt szeretnénk, hogy a növényeink hosszú életűek és egészségesek legyenek, akkor mindenképpen gondoskodjunk a számukra elegendő öntözővízről.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR