7 tipp, hogy a cserepes növényeink könnyebben átvészeljék a forró nyári napokat

7 tipp, hogy a cserepes növényeink könnyebben átvészeljék a forró nyári napokat

Agyag és mulcs.

A teraszra, kertbe kitett cserepes növényekre különös figyelmet kell a kánikulában fordítanunk. Ezen növények gyökere viszonylag kis helyen él és a földjük is könnyebben kiszárad. Sokkal jobban függenek tőlünk, akár már egy-két locsolás kihagyása is végzetes lehet. Néhány aprósággal azonban segíthetünk nekik, hogy jobban átvészeljék a legforróbb, aszályos napokat is.

Mit tehetünk értük?

1. Válasszunk a hőséget és a szárazságot toleráló fajtákat

A legjobb eleve olyan fajtákat, fajokat választani, amelyek nem sínylik meg a forró, vízben szegényebb időszakokat. Ezek közé tartozik:

 • muskátli
 • közönséges vasfű
 • Schizanthus
 • petúnia
 • dúsvirágú petúnia
 • Osteospermum
 • nagyvirágú porcsin
 • szuhar
 • halimium
 • kaktuszok és szukkulensek
 • olajfa
 • citrusfélék
 • citromillatú kefevirág
 • leander
 • murvafürt
 • mediterrán fűszerek: zsálya, kakukkfű, oregánó, rozmaring

cserepes novenyek het tipp 06

2. Nagyobb cserépbe ültessük őket

A leggyakoribb hiba, hogy a cserepet túl kicsire szabjuk, a közeg nem tud elegendő vizet felszívni és a gyökerek számára megtartani. Minél nagyobb a cserép, annál jobb, ezért érdemes átültetni a növényt, ha úgy érezzük, hogy túl gyakran kell öntözni. A nagyobb cserépben stabilabbak is a növények, a szél is kevésbé képes megdönteni őket. Az átültetést akár a nyár közepén is megejthetjük. Válasszunk ehhez lehetőleg egy felhős napot, vagy legalább esti órát, és a következő napokban védjük a becserepezett növényeket napközben az erős napsütés ellen.

cserepes novenyek het tipp 02

3. A mázas agyagcserép a legjobb választás

A terrakotta cserepek gyönyörűek, az erős párolgás miatt azonban nem a legkedvezőbbek a közeg vízháztartása szempontjából. Ezért a mázas agyagcserepek praktikusabbak, utóbbiak is mutatósak, de közben a vizet is megtartják. A műanyag cserépnél is sokkal előnyösebbek, mivel kevésbé melegszenek fel.

cserepes novenyek het tipp 05

4. Locsolni, locsolni, locsolni!

A nagyon meleg napokon naponta kétszer is hozhatjuk az öntözőkannát. A legjobb, ha reggel és este állott esővízzel locsolunk. Ne a leveleket öntözzük, hanem a gyökérlabdát. Hasznos, ha alátétet teszünk a cserép alá, így a víz nem tud rövid időn belül elfolyni. Esős időben viszont öntsük ki belőlük a felesleget, különben pangó vízben állnak a növények. Egy trükk segíthet abban, hogy a növények ne száradjanak ki túlságosan. Vágjuk le egy PET palack alját, csavarjuk le a kupakot és helyezzük fejjel lefelé a palackot a földbe, olyan mélyen, hogy ne boruljon fel, ha vizet töltünk bele (kb. egyharmadáig ássuk be). Ezzel a kis eszközzel tudjuk biztosítani, hogy néhány órán át vizet kapjon a növény.

Sok cserepes növény esetén, vagy ha kevés időnk van öntözni, akkor meggondolhatjuk az öntözőautomata használatát is, amelyet közvetlenül a csaphoz csatlakoztatunk. A balkonládákba speciális víztartályok is beépíthetők, amelyek a növényt egész napon át megvédik a kiszáradástól.

cserepes novenyek het tipp 03

5. Jó minőségű közeget használjunk

Az, hogy a szubsztrát jól raktározza a vizet és a tápanyagokat, nagyban függ annak minőségétől. A jó minőségű, márkás termékek nagyobb stabilitással és tárolási kapacitással rendelkeznek, érdemes költeni rájuk.

6. A cserépben is mulcsozzunk

Nem csak az ágyásban, a cserépben is hasznos a mulcs, kellemesebb és nedvesebb talajklímát biztosít. Elegendő egy kb. 4 cm vastag réteg például faforgácsból vagy szalmából. Ne használjunk kéregmulcsot, mert savanyítja a talajt.

cserepes novenyek het tipp 04

7. A talpazat árnyékolása segíthet

Az árnyékos alap segít abban, hogy a növények ne melegedjenek túl még akkor sem, ha napos helyen állnak. A legjobb módszer erre kis vízigényű növényeket a cserépbe ültetni a többi növény aljnövényzeteként, például fehér varjúhájat, harangvirágot, tengerparti pázsitszegfűt. A lelógó, szomorúan csüngő levelek nem mindig a kiszáradást jelzik, néha egyszerűen túlforrósodnak a növények. Ha a kedvenceink a nedves közeg ellenére lankadnak, vigyük őket árnyékos helyre.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR