Bánatos a kertész, ha beteg a balkonládás muskátlija

Bánatos a kertész, ha beteg a balkonládás muskátlija

Mit tegyen az, aki a virágot szereti?

A tapasztalat azt mutatja, hogy időnként az erkélyen nevelt muskátlival is adódhatnak gondok. Előfordul, hogy annak ellenére, hogy többféle aeroszolos szerrel is permetezve lett a növény, valamint már ültetés előtt fertőtlenítő szerrel megtisztításra kerültek a virágládák, egy-két hónap elteltével mégis megjelennek rajta a kártevők. Ezek később bebábozódnak, közben pedig a növény – a rendszeres öntözés ellenére is – elszárad.

Felmerül a kérdés, hogy vajon mit kellene tenni, mi az, ami ilyen esetben segíthet a betegséget megakadályozni?

balkonladas muskatli beteg 02
Kővári Imre

balkonladas muskatli beteg 03
Kővári Imre

A dús szövedék és a ládán található báb arra enged következtetni, hogy valamilyen pókhálós szövőlepke tévedt a muskátlikra. A lepkéknek csak a lárváik a kártevők, azokat kell megölni.

Kérdés, hogy pontosan milyen aeroszolos szerrel lettek a muskátlik kezelve, mivel a fémpalackból kikerülő szer vívőanyaga gyakran megperzseli a növények zöld levelét, különösen ha közelről fújjuk a lombra.

A futó- vagy félfutó muskátlik nem szeretik a napos és meleg (forró) helyeket, így kedvez nekik, ha véget ér a nyári forróság. Várhatóan a muskátli lombja meg fog újulni még ősszel, visszanyeri jellegzetes alakját.

A pókhálós szövőlepke ellen pedig a Fazilo vagy Axoris nevű kész permetlével tanácsos lekezelni a növényeket. A kezelések csak időszakos hatásúak, újabb lepkék telepedhetnek meg újra a növényeken, és peterakásuk után néhány nappal már a kis lárvák is kifejlődnek.

www.novenydoktor.hu

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR