A csavart mogyoró metszése: íme az alapok!

A csavart mogyoró metszése: íme az alapok!

Ha rendes fácskát szeretnénk nevelni belőle.

A csavart mogyoró (Corylus avellana 'Contorta')  rendkívül mutatós lombhullató cserje, amelyen - még ha nagyon keresünk - se találunk egyenes ágat. Pontosan ezért kedvelik oly sokan: girbe-gurba, dugóhúzó alakban tekeredő ágtömege miatt. Ha arra adjuk a fejünket, hogy megpróbáljuk ezt a kócos loboncot megmetszeni, kellő odafigyeléssel helyes kis fácskát rittyenthetünk belőle.

csavart mogyoro metszese 04

Következzen tehát néhány hasznos tanács azzal kapcsolatban, hogyan érdemes nekiállnunk és véghezvinnünk a csavart mogyoró szakszerű megnyírását.

Csavart mogyorót rendszerint azok ültetnek a kertjükbe, akik nem mindennapi, feltűnő díszcserjére vágynak. Egyrészt jellegzetesen csavarodó ágai miatt kedvelt, de mutatós lombja sem kevés díszítő értéket kölcsönöz neki. Nem beszélve igen dekoratív, csüngő, sárga barkáiról, amelyek sokszor már tél végén megjelennek.

A legtöbben azt a kényelmes megoldást választják, hogy hagyják, hogy a csavart mogyorójuk háborítatlanul fejlődjön és a neki tetsző egyedi alakot öltsön. De ha mi inkább úgy döntünk, hogy alacsony fácskát szeretnénk belőle nevelni, akkor a rendszeres metszés elengedhetetlen.

csavart mogyoro metszese 03

A csavart mogyoró metszése

Akinek sikerült tehát felkeltenünk az érdeklődését a csavart mogyoró megmetszése iránt, annak mindenképpen tudnia kell például arról, mi a metszésre a legmegfelelőbb idő. A csavart mogyoró esetén a metszés ideális időpontja tél végén, kora tavasszal van, amikor a növény még a téli álmát alussza. Tehát már akkor álljunk neki a munkának, mielőtt a rügyek még kipattannának.

A csavart mogyoró megmetszéséhez szükségünk lesz egy éles, tiszta metszőollóra, de egy pár kerti kesztyű is jól jöhet a munka során.

csavart mogyoro metszese 02

Hogyan kell megmetszeni a csavart mogyorót?

Aki először fog csavart mogyorót metszeni, azt máris megnyugtatjuk, hogy nem egytúlságosan bonyolult dologról van szó. Első lépésként távolítsuk el a növény legidősebb ágainak egyharmadát. Ezt minden évben megismételhetjük. Ezeket a leselejtezésre ítélt ágakat tőből metsszük ki. Továbbá a befelé nőtt ágakat egy-egy kifelé álló rügyre metsszük vissza.

Ha a fő cél az, hogy a csavart mogyorót kis fává alakítsuk, az alsó, oldalirányú ágakat is metsszük le. Ideális esetben ezt már az ültetést követő második évben érdemes elvégeznünk. Az idő előrehaladtával rendszeresen metszéssel alakítsuk tovább a fácskát, eltávolítva azokat az ágakat, amelyek nem illenek az összképbe.

A csavart mogyoró metszésekor mindig ellenőrizzük, nem láthatók-e a töve körül a talajból előtörő vízhajtások. Ezeket minden esetben távolítsuk el, hogy az anyanövénynek ne kelljen velük versengenie a talaj tápanyagtartalmáért, illetve az életet jelentő vízért.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR