Metszés-óra (9/20): A metszőollók hibái

Metszés-óra (9/20): A metszőollók hibái

A metszőollók hibái, veszélyei, fölösleges elemei.

A metszőollók hibái, veszélyei

A kevésbé szakszerűen tervezett vagy elavult metszőolló típusoknak a három legkellemetlenebb közös hibája: a vágópenge nyelének hibás íve, a tapadós műanyag nyélborítások és a rosszul működő zárszerkezetek.

 

A vágópenge nyele, azaz az ujjaink felőli nyél a régi ollókon homorú (konkáv), holott helyesen domborúnak (konvex) kellene lennie, hogy felvegye a behajlított ujjaink belső ívét, amely majdnem körív. A homorú nyélforma hátránya, hogy az összezárt olló annyira karcsú lesz, hogy az erőteljesebb vágások végén felütődnek az ujjhegyeink és a körmeink a támasztópenge nyelén, ami fájdalmas lehet.

A nagyon karcsú ollók tervezésének száz éve még volt értelme. Akkoriban még nem használtak ilyen elterjedten kétkezes ágvágó ollókat a vastagabb ágakhoz, hanem az egykezes közönséges metszőollókkal vágták a vastagját is. Ilyenkor a metsző fogást váltott vágás közben, amit a karcsú nyél tett lehetővé. Mára ez a szempont elvesztette a jelentőségét, szinte minden kertésznek van kétkezes ágvágója, és használja is, a keze kímélése érdekében.

A második kellemetlenség a nyelek, főleg a vágópenge nyelének tapadóssága. A puha műanyag borítás minden vágáskor végighalad az ujjainkon, és nagyon gyorsan lenyúzza a bőrünket. Az ollók nyelei nyugodtan lehetnének simák és kőkemények, hiszen az olló nem a nyél tapadásától, hanem a rugó feszítő erejétől marad a markunkban. A régi metszőollóknak acél nyele volt, mégis a kezünkben maradtak, a műanyag eleinte csak hőszigetelésként került rá. Ma már persze a tenyérhez igazított formát is a műanyag felület adja.

A harmadik kellemetlenség a nehezen működő zár, sokszor a másik kezünk is kell a bonyolult nyitáshoz és a záráshoz. Viszont az igazi veszély az önmagától, akaratunktól függetlenül, váratlan pillanatban záródó olló, amely így könnyen kieshet a kezünkből. Egy zuhanó metszőollóban nem az a legrosszabb, hogy le kell hajolnunk érte, vagy le kell másznunk a fáról vagy létráról az ollóért. A várható véres balesetet leírás helyett inkább a képzeletükre bízom.

A sorozat írója és főszereplője Bálint János, kertészmérnök. A videókat Bálint András készíti, egy fixoptikás fényképezőgéppel. A 20 videó támogatója a Hermes Áfész, aki fantáziát lát a kertészeti ismeretek terjesztésében.

A Metszés-óra részei:

***

A Hobbikert Magazin szerkesztősége a metszés tanulásához Bálint gazda videós metszés-tanfolyamát ajánlja. A 10 házikerti gyümölcsfa metszését bemutató, összesen 100 perc oktató videót tartalmazó tanfolyamra a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni.

A metszés eszközeinek beszerzéséhez (metszőolló, ágvágó, fűrész, kertészkés) az 1Kert.hu webshop termékeit ajánljuk. Ezt a Hobbikert.hu szerkesztősége hozta létre Felco Shop néven, a munkatársaink a kínálat minden darabját ismerik. Itt kaphatók a profi kertészek által használt tartós és jó minőségű szerszámok (FELCO, ARS, KUNDE, SILKY).

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR