Metszés-óra (9/20): A metszőollók hibái

Metszés-óra (9/20): A metszőollók hibái

A metszőollók hibái, veszélyei, fölösleges elemei.

A metszőollók hibái, veszélyei

A kevésbé szakszerűen tervezett vagy elavult metszőolló típusoknak a három legkellemetlenebb közös hibája: a vágópenge nyelének hibás íve, a tapadós műanyag nyélborítások és a rosszul működő zárszerkezetek.

 

A vágópenge nyele, azaz az ujjaink felőli nyél a régi ollókon homorú (konkáv), holott helyesen domborúnak (konvex) kellene lennie, hogy felvegye a behajlított ujjaink belső ívét, amely majdnem körív. A homorú nyélforma hátránya, hogy az összezárt olló annyira karcsú lesz, hogy az erőteljesebb vágások végén felütődnek az ujjhegyeink és a körmeink a támasztópenge nyelén, ami fájdalmas lehet.

A nagyon karcsú ollók tervezésének száz éve még volt értelme. Akkoriban még nem használtak ilyen elterjedten kétkezes ágvágó ollókat a vastagabb ágakhoz, hanem az egykezes közönséges metszőollókkal vágták a vastagját is. Ilyenkor a metsző fogást váltott vágás közben, amit a karcsú nyél tett lehetővé. Mára ez a szempont elvesztette a jelentőségét, szinte minden kertésznek van kétkezes ágvágója, és használja is, a keze kímélése érdekében.

A második kellemetlenség a nyelek, főleg a vágópenge nyelének tapadóssága. A puha műanyag borítás minden vágáskor végighalad az ujjainkon, és nagyon gyorsan lenyúzza a bőrünket. Az ollók nyelei nyugodtan lehetnének simák és kőkemények, hiszen az olló nem a nyél tapadásától, hanem a rugó feszítő erejétől marad a markunkban. A régi metszőollóknak acél nyele volt, mégis a kezünkben maradtak, a műanyag eleinte csak hőszigetelésként került rá. Ma már persze a tenyérhez igazított formát is a műanyag felület adja.

A harmadik kellemetlenség a nehezen működő zár, sokszor a másik kezünk is kell a bonyolult nyitáshoz és a záráshoz. Viszont az igazi veszély az önmagától, akaratunktól függetlenül, váratlan pillanatban záródó olló, amely így könnyen kieshet a kezünkből. Egy zuhanó metszőollóban nem az a legrosszabb, hogy le kell hajolnunk érte, vagy le kell másznunk a fáról vagy létráról az ollóért. A várható véres balesetet leírás helyett inkább a képzeletükre bízom.

A sorozat írója és főszereplője Bálint János, kertészmérnök. A videókat Bálint András készíti, egy fixoptikás fényképezőgéppel. A 20 videó támogatója a Hermes Áfész, aki fantáziát lát a kertészeti ismeretek terjesztésében.

A Metszés-óra részei:

felco shop hu 02A legendás piros nyelű profi metszőollók a FELCO svájci gyárából származnak. A profi metszőollókat tervező cég más eszközöket, fűrészeket, kétkezes kerti ágvágó ollókat és drótvágókat is készít.

Közös tulajdonságuk az extrém hosszú élettartam és az emberi kézhez tervezett működés. Amellett, hogy a lehető legkevésbé sértik a növényeket, öröm is ilyen szerszámmal dolgozni.

Magyarországon a Hobbikert.hu munkatársai a Felco-Shop.hu boltban teszik elérhetővé a FELCO teljes kínálatát, a gyártó által támogatott árszinten, házhoz szállítással. Nézzen körül >>

A metszés gyümölcseiA metszést megtanulni kívánók figyelmébe ajánljuk Bálint gazda 10 kerti gyümölcsfa metszéséről szóló 100 perces videó-tanfolyamát.

Az egyes gyümölcsfákat külön-külön is bemutató tanfolyam célja, hogy a kertészkedők egy életre elsajátíthassák a metszés tudományát. Ezzel pedig szebb és több gyümölcsre tegyenek szert a jövőben.

Az online tanfolyamra (videó és írott útmutató) a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni. Részletes információkért kattintson ide, nézze meg a bemutató oldalt >>

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?