Társnövények a bíbor kasvirág mellé – mit válasszunk?

Társnövények a bíbor kasvirág mellé – mit válasszunk?

A bíbor kasvirág a maga nemében egyedülálló évelő, amely még a gondoskodás teljes hiányára is fittyet hányva él és virul a kertben.

Vidám, rózsaszín-bordó virágai az akár 90-100 cm magas szárak végén nyílnak. Csábítóan hat a beporzó rovarokra és dekoratív virágaival plusz színt csempész a virágoskertbe. Ha társnövényt keresünk mellé, vegyük figyelembe, hogy alapvetően a bíbor kasvirághoz hasonló termesztési feltételeket igénylő növények jöhetnek számba. Az sem árt, ha a növénytársítás másik tagja szintén virágos növény és kedvelik a hasznos rovarok.

bibor kasvirag novenytarsitas 01
theturquoisetable

A színpompás évelőágyás kialakításakor tehát elsősorban olyan növények után kutassunk, amelyek színben, textúrában kiegészítik a bíbor kasvirág sztoikus szépségét, vagy éppenséggel tökéletes kontrasztot alkotnak vele.

bibor kasvirag novenytarsitas 02
Randy OHC

Ideális kísérők a bíbor kasvirág mellé

A bíbor kasvirág virágainak átmérője 5-10 cm. Amikor azt próbáljuk felmérni, milyen növény illik mellé, választhatunk szintén virágos növényt, de olyat is, amelyik a feltűnő lombjával kelt különleges hatást.

Ha a bíbor kasvirágéhoz hasonló környezeti igényű növényt keresünk, rögtön itt van a gumós selyemkóró. Tökéletes választás, mivel tápanyagokban szegény talajon is megél, jól tűri szárazságot és a tűző napsütést, és ebben a bíbor kasvirághoz hasonlít. Élénk narancssárga színű virágait kedvelik a pillangók.

A lenyugvó nap színeiben pompázó kokárdavirág, illetve a sötétbarna közepű, napsárga szirmú borzas kúpvirág harmonikus kettőst alkotnak a bíbor kasvirággal. A korán virágzó, sokszínű csillagfürt szintén kiváló választás.

bibor kasvirag novenytarsitas 03
Leonora (Ellie) Enking

További, azonos környezeti igényű növénytársak a bíbor kasvirág mellé:

bibor kasvirag novenytarsitas 04
Leonora (Ellie) Enking

Beporzó rovarokat vonzó társnövények a bíbor kasvirág mellé

Ha azt szeretnénk, hogy a kertünket még több méh, pillangó és más beporzó rovar látogassa, a színes virágokkal teleültetett kert sokban segít ezen célunk elérésében. Érdemes tudni, hogy mind a vidám, élénk színű, mint a lágy, pasztellszínű virágok mágnesként vonzzák a beporzó rovarokat. Közéjük tartoznak többek között az alábbiak:

bibor kasvirag novenytarsitas 05
Leonora (Ellie) Enking

Levéldísznövények a bíbor kasvirág mellé

A bíbor kasvirág kísérője nem csupán virágos növény lehet. Számtalan olyan dekoratív dísznövény közül választhatunk, amelynek fő díszítőértékét a lombja adja. A lomb hangsúlyossá teszi a közötte nyíló színes virágokat. A díszcsalánnak például számos olyan, újabban nemesített fajtája létezik, amely a napsütést is kiválóan viseli.

A tűzgyöngyvirág szívós, igénytelen évelő, amelynek lombja a legkülönbözőbb színekben pompázik. A cserszömörce bár kissé nagyra nőhet, levéldísznövényként remekül mutat az évelőágyás háttereként. Dekoratív kékeszöld vagy bordó lombozatával szép kontraszthatást érhetünk el.

Az alacsony termetű gyöngyikés gyepliliom és a különböző díszfüvek kedvelik a napos fekvést és a jó vízelvezetésű talajt, így kiváló társai lehetnek a bíbor kasvirágnak. Finom kecsességük tökéletesen ellenpontozza a bíbor kasvirág sugárzó szépségét, ráadásul számos olyan fajta létezik, amelyek lenyűgöző virágzatot hoznak, így tovább fokozzák a látványt.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR