Sok homoktövis termett? Tartósítsd fagyasztással!

Sok homoktövis termett? Tartósítsd fagyasztással!

Természetes vitaminforrás.

A homoktövis élénk narancsos-sárgás termését nem könnyű szüretelni, de a fáradság és a nehézségek minden perce megéri, hiszen végül értékes vitaminforráshoz jutunk.

Süveges-Nagy Ágnes  ez idáig mézben tette el a bogyókat, most azonban a fagyasztásukkal is próbát tett.

"A kertészkedés számunkra igazi hobbi tevékenység, így csak a megérzésünkre, tapasztalatunkra hagyatkozva tevékenykedünk a kertünkben. A homoktövist hat évvel ezelőtt telepítettük, mivel sokat olvastunk, hallottunk ennek a kis bogyónak a jótékony hatásáról.

Az elmúlt években nem sok termésünk volt, így könnyen boldogultunk vele, megaszaltuk, majd kis üvegekbe töltve mézet öntve rá tároltuk, és így egy évig is elállt. Most az idén adta fel a leckét a két bokrunk, mivel meglepően sok termés lett rajta.

homoktovis fagyasztassal 02

Az aszalást az idén is megcsináljuk, megszerettük ezt a fajta megoldást, és a növény savanykás, kesernyés ízét kellemesebbé teszi a méz. Viszont a mennyiség miatt már el kellett gondolkodnunk rajta, hogy hogyan fogjuk tartósítani az idén. Ekkor jutott eszünkbe ez a lehetőség, hogy magtalanítással próbálunk innivalót készíteni belőle. A magtalanító apró magvak eltávolítására alkalmas, más növényeknél is használjuk, pl. fekete ribizlinél, ami magtalanítás után nagyon finom, krémes állagú lekvár lesz. A fagyasztott ivóléből innentől fogva reggelente kb. két evőkanálnyit iszunk mind a ketten a férjemmel, remélve, hogy ez a mennyiség, amit most sikerült eltenni, a téli hónapokban biztosítja majd a vitaminszükségletünket.

homoktovis fagyasztassal 03

A homoktövis leszedése egyelőre a legnagyobb kihívás számunkra, mivel kézzel szedjük, és igen szúrós a növény. Több praktikát is javasoltak már, de még nem próbáltuk ki. Szedés után a bogyókat átmossuk, és egyesével kiválogatjuk, ami igen időigényes feladat, de mivel szeretjük a minőséget, erre mindenképpen időt szánunk. Válogatás után a magtalanítás következik, amit azért tartottunk jó ötletnek, mert a magozás során külön jön ki az azonnal fogyasztható ivólé, és külön távozik a kis szárrész, illetve a héj, amiből a lé már ki van préselve.

homoktovis fagyasztassal 04

Az eltevés módján sokat gondolkodtunk, hogyan, milyen edényekben kellene tárolni, és teljesen véletlenül jutott eszembe ez az ötlet, hogy jégkocka készítő zacskókban próbáljuk meg a fagyasztást. Így kisebb-nagyobb adagokban tudjuk fogyasztani, mindig a megfelelő adagot elővéve. A fagyasztást azért választottuk, mert tudjuk, hogy így marad meg a legnagyobb vitamintartalma a gyümölcsnek. Reméljük, hogy ugyanúgy, mint a mézben való eltevésnél, így is sokáig meg tudjuk őrizni a frissességét.

homoktovis fagyasztassal 05

A mézben eltett bogyók íze egy idő után kellemesebb lett, mivel valamennyire átvette a méz édességét, viszont magán a mézen is érezhető volt a homoktövis fanyarkás íze, ezért teszünk el idén is. A fagyasztást az idén először próbáljuk ki, reméljük, hogy ez a módszer is be fog válni.

A mézben való eltevésről még egy gondolat: szeretünk ajándékozni az ismerősöknek, barátoknak rokonoknak, és egy szép formájú üvegben eltett színes bogyó, ami ráadásul tele van vitaminnal, amit mi termesztettünk, szedtünk, aszaltunk, remek ajándék bármilyen alkalomból, főleg karácsonyra."

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR