Cékla vs répa: 1:0

Cékla vs répa: 1:0

A téli hónapokban nincs sok választásunk, ha házi zöldséget szeretnénk fogyasztani. Így asztalra kerül a cékla, répa és a kemény dió.

Előttünk a gyümölcsben szegény téli szezon. A friss vitaminforrásokról azonban nem kell lemondanunk, vehetünk például jó drága paradicsomot, paprikát, de ha előrelátóan tavasszal vetettünk sárgarépát és céklát, akkor felkészülten várhatjuk a zöldségszegény időszakot. Ugye milyen guszta a fenti céklarétes?

A cékla egészségre gyakorolt jótékony hatásai régóta ismertek: húsos gyökerét, levét már az asszírok is fogyasztották, a görögök Delphoiban céklalével áldoztak, Rómában pedig lázcsillapítóként alkalmazták. A Római Birodalomban a hódítók Európa északi területeire is eljuttatták vörös gumóit. Hasonlóan több ezer éves múltra tekint a sárgarépa termesztése is.

  Magvetés ideje Magvetés mélysége, sor és tőtávolság Ápolási munkák
Cékla IV. közepe

másodvetésként:
VI.-VII. közepe

2 -3 cm
20 cm x 10 cm
- kelesztő öntözés + havonta locsolás
- sűrű vetés esetén ritkítás (2-4 lombleveles korban)
- gyomlálás, talajlazítás
- október-novemberben betakarítás
Sárgarépa Tavasszal: II.-III:

Ősszel: IX.- X.

2-3 cm
30 cm sortáv.
- kelesztő öntözés + rendszeres locsolás
- 2-3 cm-re ritkítás (2-4 lombleveles korban)
- gyomlálás, talajlazítás
- fejtrágyázás

Ha már vettük a fáradságot és elszórtunk néhány cékla- és sárgarépamagot tavasszal, akkor még mielőtt a talaj teljesen átfagyna, legyünk szívesek és takarítsuk be a termést.

A cékla gumóit mindenképp szedjük fel és tároljuk hűvös helyen, a sárgarépát azonban tovább is a földben hagyhatjuk, de ágyását ebben az esetben takarjuk be lombbal vagy szalmával. Felszedéskor ügyeljünk arra, hogy a húsos gyökerek minél kevésbé sérüljenek. Különösen fontos ez a cékla esetében, ugyanis ha gumóin sebet ejtünk, hamar elvérzik. Emiatt leveleit kés helyett inkább csavarva távolítsuk el.

Almás céklaleves
Almás céklaleves Kaldeneker György konyhájából. Recept itt.

Cékla másképp

Céklakoktél

A céklát nemcsak savanyúságként fogyaszthatjuk, érdemes kipróbálni ivóléként, reszelve, esetleg párolva. Mivel a céklából készült lé meglepő módon céklaízű, ezért túl sokat ne várjunk tőle. Élvezeti értékét növelhetjük viszont, ha teszünk hozzá egy kis sárgarépát és almát, így hármasban már egészen civilizált ízkombinációt alkotnak, persze csak annak, aki szereti az ilyet.

Céklakoktél
Céklakoktél Kaldeneker György konyhájából. Recept itt.

Az összeállítás nem csak finom, hanem kitűnő májtisztító hatású, csökkenti a túlzott alkoholfogyasztás másnapos tüneteit, cukortartalma pedig gyors energiaforrást biztosít szervezetünk számára. Folsavtartalma miatt kismamáknak is ajánlott. A céklából készült ital rendszeres fogyasztása segít leküzdeni náthát és az influenzát, merészebb természet-gyógyászok pedig vörös festékanyag - betain - tartalma miatt rákellenes csodaszerként tartják számon. Gyümölcscentrifugával percek alatt elkészíthető az egzotikus színű cékla-répa-almalé.

Cékla-torma krém

Aki szereti a csípőset és nyitott az újra, direkt annak találták ki a leleményes finnek ezt a receptet. Ott húsok mellé köretként tálalják, de ezt nem muszáj nekünk is, remekül feldobja a vajaskenyeret vagy a tízórai szendvicset is. Az eredeti összeállítás szerint fele-fele arányban reszeljünk le céklát és tormát, majd a kenhető állapot elérése érdekében és hogy azért legyen némi dekadencia és bűnös élvezet is a dologban, nyomjunk bele majonézt. A fele cékla, fele torma arány egy kicsit talán durva elsőre, legalábbis annak, aki nem szokott tormát fogyasztani ipari mennyiségben, úgyhogy kezdetben két-három közepes céklagumóhoz egy ujjnyi vastag tormagyökeret bőven elég lereszelni.

Majoránnás vagy rozmaringos párolt cékla

Ha még mindig nem fogytunk ki a céklából, de nem jöttek be az előző receptek, akkor sem kell elkeseredni és pazarlón eltékozolni az értékes nyersanyagot, hanem megpárolhatjuk például egy kis majoránnával. A nem túl bonyolult recept szerint a céklát mossuk és tisztítsuk meg, felezzük vagy negyedeljük, majd fektessük egy üvegtálba. Sózzuk, borsozzuk, locsoljuk meg kevéske balzsamecettel, tegyük kerék alá, sós kútba és szórjuk meg friss majoránnával. A tálat fedjük le alufóliával és tegyük a sütőbe kb. fél órára, ezalatt kellően megpuhul és összepárolódik.

(Bár így is biztos finom, azért feltétlenül készítsünk mellé valamit, amit biztosan meg is eszünk, vagy valami olyat, ami elnyomja a cékla ízét. Már csak azért is, mert a szakértők köretként ajánlják.)

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR