Vas nélkül is szuper egészséges a spenót

Vas nélkül is szuper egészséges a spenót

Különleges antioxidánsokat azonosítottak a spenótban, amelyek helyreállítják a vas-mítoszt leleplezése után kétes hírnevű levélzöldség renoméját.

Popey, a kis matróz, hatalmas alkarjaival, biztosan nagyon örülne, ha tudná, milyen kutatásokat végeznek Kanadában, az új-skóciai Kentvillben, az Atlanti Kutató Központban.

Készülnek a haltekercsek. Igazi Popeye-eledel!
Készülnek a spenótos haltekercsek. Igazi Popeye-eledel!

Az antioxidánsok olyan anyagok, melyek megakadályozzák más anyagok elbomlását, a levegő oxigénjével való egyesülését, oxidálódását. Széles körben alkalmazzák őket élelmiszerek, takarmányok tartósítására. Nagy szerepük van az emberi szervezet egészséges működésében. Természetes táplálékainkban is megtalálhatók, ilyenek pl. a sárgarépa, fekete berkenye, fekete ribizli, bodza, cseresznye, kék szőlő, és persze a spenót. A legismertebb antioxidáns a C-vitamin.

A magas antioxidáns szint nem csak a növények stressztűrő képességét javítja, hanem a növekedését is erősíti. A növények fokozott antioxidáns-termeléssel válaszolnak a stresszre. A több antioxidáns magasabb tűrőképességet jelent, és jobb hatásfokú lesz az anyagcsere is. A kutatók azzal vannak elfoglalva, hogy összehasonlítsák a különböző spenótfajtákat: vajon milyen mértékben növelik antioxidáns-tartalmukat a stressz erőségének függvényében. Meg akarják határozni azt a stressz-szintet, amely a legnagyobb hatású, de még jól elviselik a növények. A legjobban szereplő fajtákat azután széles körben elszaporítják.

Finom spenót
Krémsajtos spenóttekercs Kaldeneker György konyhájából. Recept itt.

Az antioxidánsok egyebek között elősegítik a rák és a cardiovasculáris betegségek elleni védekezést (cardiovasculáris = a szívműködést és az erek tágasságát szabályzó rendszer). A spenót sok luteint, természetes karotinoidot tartalmaz. Ez az anyag csökkenti az öregedéssel együttjáró sárgafolt-elfajulást (DMLA), amely vakságot okoz.

A spenót olcsón termeszthető egész évben a gyógyító hatású anyagok kinyerésének céljára.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR