Szedjük le a gyökérzöldségek levelét a betakarítást követően

Szedjük le a gyökérzöldségek levelét a betakarítást követően

Zökkenőmentes tárolás.

Legkésőbb az első fagyokig ajánlott az érzékeny gyökérzöldségeket, így például a céklát vagy a sárgarépát felszedni. Ha a betakarítás után a pasztinákot, a zellergumót és más gyökérzöldségeket tárolni szeretnénk, akkor a leveleket is távolítsuk el, rögtön a szüretet követően. A zöld ugyanis további nedvességet párologtat, amitől a gumó megpuhul és elveszíti ropogósságát.

A sérülés és rothadás elkerülése végett a legjobb, ha a leveleket kézzel csavarjuk le, így marad egy rövidke szár a gumón. Ha szívesebben használunk kést vagy metszőollót, akkor ügyeljünk arra, hogy hagyjunk egy darabka szárrészt.

A tárolás alapszabálya, hogy hűvös, sötét, nedves helyre tegyük a zöldséget. A sárgarépa és társai kerülhetnek egyszerűen a hűtő zöldséges rekeszébe is. Még ideálisabb, ha sötét, hűvös helyen, például a pincében, nedves homokkal rétegezve tesszük el őket.

Korábban írtunk róla:

***

A Hobbikert Magazin szerkesztősége a metszés tanulásához Bálint gazda videós metszés-tanfolyamát ajánlja. A 10 házikerti gyümölcsfa metszését bemutató, összesen 100 perc oktató videót tartalmazó tanfolyamra a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni.

A metszés eszközeinek beszerzéséhez (metszőolló, ágvágó, fűrész, kertészkés) az 1Kert.hu webshop termékeit ajánljuk. Ezt a Hobbikert.hu szerkesztősége hozta létre Felco Shop néven, a munkatársaink a kínálat minden darabját ismerik. Itt kaphatók a profi kertészek által használt tartós és jó minőségű szerszámok (FELCO, ARS, KUNDE, SILKY).

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR