Adjuk az üres ágyást őszi sárgarépának

Adjuk az üres ágyást őszi sárgarépának

Ha kezdenek üresedni az ágyások, megettük a fejes salátákat, retket, hagymát, akkor a felszabaduló helyen termeszthetünk ősszel érő sárgarépát. Hogyan?

A sárgarépa vetéséhez ne a hagyományos vetést, hanem egy új, gyorsan terjedő, sikeres vetési módszert válasszunk. Az ágyást ássuk fel, a talaját gazdagítsuk érett komposzttal vagy más szerves trágyával, finoman egyengessük el.

Ezután kapával készítsünk 10-15 cm magas bakhátat és a magot ennek a tetejére vessük el 1-2 cm mélyen. Válasszunk rövid tenyészidejű, Nantesi típusú fajtát, mert ez gyorsan csírázik és lendületesen fejlődik. Száraz időjárás esetén a vetés hálás lesz az időnkénti öntözésért. Kapálásra és a sűrűn kelt növények ritkítására feltétlenül szükség lesz.

Sárgaréparétes
Sárgaréparétes Kaldeneker György konyhájából. Recept itt.

Ezzel a módszerrel október elejére kifejlődnek a tetszetős, egyenes, vidám, ropogós répák, amelyekből nagyon kellemes ízű és karotinban (ez az A-vitamin provitaminja) igen gazdag köreteket készítenek az ügyes háziasszonyok.

Répatorta
Répatorta Kaldeneker György konyhájából. Recept itt.

Ez a zöldségféle nyersen is kitűnő rágcsálni való, nem csoda, hogy számos országban a karikára vagy kockára vágott, zacskózott sárgarépát ajánlják felnőtteknek és gyerekeknek csokoládé vagy csipsz helyett.

Olvasóink hogyan eszik a sárgarépát?

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR