Cikláment a kertbe: nem mindegy, hogy melyiket!

Cikláment a kertbe: nem mindegy, hogy melyiket!

A cikláment legtöbben úgy ismerik, mint cserepes dísznövényt. Vannak ugyanakkor olyan fajok, amelyek évelőként díszíthetik kertünket. Melyek ezek?

A cikláment legtöbben úgy ismerik, mint cserepes dísznövényt, melyet nagy körültekintéssel kell elhelyezni a lakásban annak érdekében, hogy ne virágozzon el túl gyorsan. Aztán, ha ez sikerült is, mégis a kidobás vár az elcsúnyuló növényre.

Nyár végén vásároltam egy mini cikláment, melyet kiültettem a kertembe egy tuja mellé, és amely nagyon szépen díszlett még november elején is. Ez az üvegházi faj (Cyclamen persicum) azonban nem fagytűrő (lásd a fenti képet). Tartásáról korábban már itt írtunk >>

Erdei ciklámen

A ciklámen egyik faja (Cyclamen purpurascens) nálunk is honos erdei növény, igen hasonlít a mini ciklámenre, de sokkal illatosabb. Az európai faj fagytűrő, remény van rá, hogy kertünkbe kiültetve nemcsak sokáig díszít, hanem áttelelve újra életre kel.

Áttelel

Kicsit árnyas, nyirkos helyre való. Nagyon szépen mutat az örökzöldek előtt. A vadonnövő példányokat azonban nem szabad áttelepíteni a kertbe, mert védett növény. A Vaterán találtunk eladó gumókat.

Borostyánlevelű ciklámen

Jó fagytűrő a borostyánlevelű ciklámen (Cyclamen hederifolium), mely lilásrózsaszín és fehér virágaival késő ősszel kelt feltünést. Csak 10-15 cm magas, és virágai viszonylag kicsik, de levelei is nagyon szépen díszítenek változatos és szép mintázatukkal.

Ciklámen

Hagymás-gumós növényekkel foglalkozó webshopokban hozzá lehet jutni, illetve kertészetek is árulják cserepes vagy konténeres növényként.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR