Lilaakáccal fedjük be a takargatnivalót

Lilaakáccal fedjük be a takargatnivalót

A Született feleségeknek jócskán akadt takargatnivalójuk a Lilaakác közben. És valóban, nem hiába az elnevezés: a lilaakác megfelelő támaszték mellett valóban árnyékol és eltakar.

Futónövényeink közül tavasszal az elsők között nyílik a Kelet-Ázsiából származó kínai lilaakác (Wisteria sinensis). Rendkívül erőteljes növekedésű, akár 8-10 méter magasra is felkúszik, ezért csak nagyobb méretű pergolák, rácsok, lugasok befuttatására alkalmas. Futótűzként terjedő hajtásai akár a futótűzként terjedő pletykákat is szimbolizálhatnák, ráadásul mindez a lilás virág Újpest-drukkerhez illő színeiben.

Árnyékol

Április végétől nyíló, egyöntetű halványlila virágtengere miatt rendkívül kedvelt futónövénnyé vált az utóbbi évtizedben. 20-30 cm hosszú, enyhén illatos pillangós virágai akár június elejéig is díszíthetik kertünket.

Fény és melegigényes kúszócserje, ezért meleg, napos fekvésbe ültessük. Mély rétegű, tápdús, laza talajt és közepes vízellátást kíván. A talaj túlzott mésztartalmára és tömörödésére érzékeny, ezért kötött talajnál évente lazítsuk fel körülötte az ágyást.

Fiatalon fagyérzékeny, ezért ajánlatos a fiatal vesszők fölé télire földet terítenünk. Idősebb korára már akklimatizálódik, jól tűri az éghajlatunkat, akár a száz éves kort is túlélheti.

Ajtó felett

Nyáron a buja vesszőit ajánlatos visszavágni, ezzel a következő évi gazdag virágzást is elősegítjük. Balról-jobbra csavarodó hajtásaival kapaszkodik meg a különböző tárgyakon, ezért mindenképp támaszték szükséges neveléséhez. Ha egy fa a közelébe kerül, arra is felfut, erős szorításával pedig a gyenge támasztékát meg is fojthatja.

Szaporítható magról is, de a magoncok későn és gyéren virágoznak, ezért érdemesebb inkább hullámos bujtással vagy zölddugványozással próbálkoznunk.

Hol kapható? Nézzük meg a térképen >>

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR