Liliomfa vs. tulipánfa: mi a különbség?

Liliomfa vs. tulipánfa: mi a különbség?

Néha összekeverik a két magnóliaféle fát, pedig a tulipánfa tulipán alakú leveleivel, míg a liliomfa gyönyörű virágaival vált a díszfák gyöngyévé. Bemutatjuk őket.

A köznyelvben gyakran összekeveredik a liliomfa és a tulipánfa elnevezés, pedig két különböző fajról van szó. Igaz, ugyan abba az ősi családba, a liliomfafélék családjába tartoznak.

Abban megegyeznek, hogy mindkettő nagyon impozáns növény, de míg a liliomfafélék látványos virág-pompájukkal díszítenek, addig a tulipánfa szép lombkoronájával és kedves levélformájával hívja fel magára a figyelmet.

Vizsgáljuk meg őket tüzetesebben!

A Magnolia (liliomfafélék) nemzetségébe tartozó növények trópusi hegyekben, szubtrópusi és és egyéb meleg égövi vidékeken élnek. Örökzöld és lombhullató fajok tartoznak közéjük. Hazájukban az üde talajú erdők alsóbb lombkorona-szintjében élnek, savanyú kémhatású, tápanyagban gazdag, humuszos talajon.

Kertjeinkben gondoskodnunk kell a megfelelő termőtalajról, a kiegészítő öntözéséről, és a fagyzugos, szeles hely elkerüléséről, ha egészséges növényt szeretnénk nevelni belőlük. Megvetéssel vagy nyári zölddugványozással szaporíthatók. A dugványozáshoz fiatal, erőteljes hajtáscsúcsot kell keresnünk, gyökereztető hormonba mártanunk, majd dugványágyban teleltetnünk. Ezalatt gyökeret ereszt és a rávetkező évben már kerülhet is cserépbe, vagy végleges helyére a kertbe. A magnóliák - húsos gyökérzetük révén - nehezen tűrik az átültetést, ezért próbáljuk meg kiültetés után már nem háborgatni. Előfordulhat, hogy földre lógó, alsó ágaik meggyökeresednek, így könnyen, házilag, tőosztással is szaporíthatjuk őket.

Lássuk a legfontosabb liliomfaféléket!

Magnolia kobus - Japán liliomfa

6-8 m magasra megnövő, kezdetben bokros, majd kúp alakot felvevő fácska. Márciusban hozza enyhén illatos, fehér virágait, amelyek nyárra csíraképes magot érlelnek. Hazánkban elterjedt és edzett faj.

Japán liliomfa

Magnolia liliiflora - Kínai liliomfa

1861-ben Európában meghonosított faj, az árnyéktűrő magnóliák közül. Termete kisebb, alakja sokszorosan elágazó bokros, virágát később hozza, mint japán testvére. Virágai a rózsaszíntől a bíborpiroson át a feketés vörösig színeződnek. Érdekessége, hogy gyakran júniusban másodszor is virágzik.

Kínai liliomfa

Magnolia x soulangiana - Nagyvirágú liliomfa

A három közül ez a hibrid a legdekoratívabb és legelterjedtebb faj, tulipánhoz hasonlatos, húsos szirmú virágai miatt, amelyek április-májusban nyílnak, hibásan tulipánfának emlegetik. Koronája laza, széles, többnyire már a talaj fölött sűrűn elágazik.

Nagyvirágú liliomfa

Liriodendron tulipifera - Tulipánfa

A tulipánfa a földgömb másik feléről kerültek hozzánk: Észak-Amerika délkeleti részéről származik. 30-40 méteres magasságot is elérő lombkoronájával meghatározó lombhullató fája a kerteknek, arborétumoknak.

Tulipánfa

Nevét lyra (számomra lúdtalp) alakú leveleiről, és tulipánra emlékeztető virágjáról kapta. Mások szerint a levele formáz stilizált tulipánt. Virágai csak júniusban, a teljes kilombosodást követően nyílnak, s mivel a fa termetéhez képest elég aprók, első pillantásra szinte észre sem vesszük őket. Ősszel aranysárgára, majd dohánybarnára színesedő lombozatával, és hosszú levélnyele miatt folyton rezgésben lévő leveleivel izgalmas színfoltja kertnek. Kertészek már előállították sárga-tarka levelű, illetve oszlopos alakú változatait is.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR