Csodagumó csodagyors csodavirága

Csodagumó csodagyors csodavirága

Szinte csak a gumóra van szükség, amely akár föld és víz nélkül is képes virágot hozni. Csak a dögszagú időszakára érdemes a kertbe költöztetni...

A csodagumó (Sauromatum) Kelet-Indiából származik. A kontyvirágfélék (Araceae) családjába tartozik. Németül "Wunderblume"-nak, angolul pedig "Voodoo Lily"-nek nevezik. A nevét valószínűleg onnan kapta, hogy a növény gyakorlatilag föld és víz nélkül is képes a gumóból gyönyörű virágot fejleszteni.

Csodagumó

Virágzás

Virágzáskor csak kevés vízre van szüksége. A növény ilyenkor a gumóból táplálkozik. A keskeny virágtorzsát kb. 30 centi hosszú, felfelé keskenyedõ vörös alapon sárga foltokkal díszített buroklevél vesz körül, amely a virág kinyílásakor hátrahajlik. A virág - amely a dögevő rovarok csalogatására - kellemetlen dögszagot (és anyagcserefolyamatainak köszönhetően hőt termel) áraszt, ezért ilyenkor jobb a lakásból kivinni és a szabadban tartani.

Szeretik a legyek

Virágzás utáni teendők

A virágzás után már el kell ültetni a gumót vagy cserépbe, vagy pedig szabadföldbe, 10 cm mélyen. Ilyenkor elkezdhetjük intenzívebben öntözni, de egyszerre ne öntsünk túl sokat. A növény nyáron szép pettyes szárat fejleszt, amelyen jellegzetes nagy levelei is megjelennek. Ezután elkezdhetjük tápoldatozni is.

Télen

A csodagumó nem viseli el a fagyot, ezért télre be kell vinni a lakásba. Talaj nélkül, teljesen szárazon teleltethető.

Szaporítása

A csodagumó sok sarjgumót fejleszt. Ezeket felhasználhatjuk szaporításra. Vékony földréteggel befedve rövid idő alatt megerősödnek a sarjgumók.

Károsítók

Kevés kártevő támadja meg, mert a levelei és a virágok is minden évben leszáradnak. A penészgomba a téli időszakban jelenik meg, ha nem megfelelően tároltuk a gumót. Gombaölő szerrel kezelhető a betegség.

Bálint gazda írása erről a növényről >>

Ha megtetszett, akkor a vaterán általában van eladó gumó >>

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR