Csokoládészőlő: nem esszük, viszont futtatjuk

Csokoládészőlő: nem esszük, viszont futtatjuk

Egzotikus fagyálló növény borítja vaníliaillatba a kertet.

A csokoládészőlő (Akebia quinata), más néven az ötlevelű akébia különleges virággal és terméssel rendelkező, mutatós, fagyálló kúszócserje. A mi kertünkben egzotikus dísz, de a kínai gyógyászatban már régóta ismert sokrétű felhasználása: érzéstelenítésre, gyulladásgátlásra, vértisztításra, vizelethajtónak is alkalmazzák, leveléből gyógyteát főznek.

csokoladeszolo 02
bluebrightly

Az októberben érő, dinnyeformájú termései ehetőek (de tele vannak maggal), Japánban zöldségként, olajban kisütve fogyasztják őket. Indáját kosárfonásra is használják. Fontos tudni, hogy terméseit csak porzós párral együtt hozza (például az Akebia quinata 'Alba')!

csokoladeszolo 03
Ashley Basil

A 6-10 m magasra kúszó, gyors kezdeti növekedésű, csavarodó szárával kapaszkodó lombhullató cserje tápdús és jó vízáteresztő talajt igényel. Napos vagy félárnyékos helyen érzi jól magát, és egészen 15°C-ig télálló, ha védett helyre ültetjük. Földön futtatva örökzöld árnyéki gyeppótlóként szolgálhat. Közepesen vízigényes, rendszeres öntözéséről ne feledkezzünk meg!

csokoladeszolo 04
peganum

Áprilistól májusig virágzik, érdekes virágja kellemes vaníliaillatot áraszt. A virága lilásrózsaszín, lila vagy bíbor porzókkal, a méhek kedvence, erős nektárképző. Dugványozással és gyökértörzs feldarabolással is szaporítható.

csokoladeszolo 05
영철 이

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR