Lilaakác nevelése magról – vajon mennyire nehéz?

Lilaakác nevelése magról – vajon mennyire nehéz?

A Kínában őshonos, a hüvelyesek rendjébe és a pillangósvirágúak családjába tartozó lilaakác rendkívül dekoratív kúszónövény.

Szívesen ültetik az idővel fássá váló, indás szárakról kecsesen alácsüngő, gyönyörű, illatos virágtömege miatt. Felfuttatásához stabil támrendszer – pédául lécrács, pergola, lugas – szükséges.

A lilaakác hüvelytermésben érlel magokat. A magok és a növény más részei is mérgezőek egy glikozid nevű vegyület miatt; a szervezetbe kerülve bél- és gyomorbántalmakat okoznak. Ezt mindenképpen hasznos tudnunk, ha például gyerekek is megfordulnak a kertbe ültetett növény közelében.

lilaakac magrol 04

Hogyan neveljünk lilaakácot magról?

Ha már ismerjük a módját, hogyan kell nevelni, gondozni a lilaakácot, a magról való szaporítása sem okozhat gondot. Amiről mindenképpen tudnunk kell, ha a magról való nevelés mellett döntünk, hogy először is hüvelytermésekre lesz szükségünk, amelyeket egy kifejlett növényről gyűjthetünk be. A 12-15 cm hosszú hüvelytermések rejtik a magokat, így ha már van a saját vagy valamelyik smerősünk kertjében egy idősebb példány, percek alatt szert tehetünk jó pár marék magra.

lilaakac magrol 02

Miután begyűjtöttük a hüvelyterméseket, a borsófejtéshez hasonlóan nyissuk fel azokat és fejtsük ki a magokat, hogy aztán felhasználhassuk azokat lilaakáccsemeték neveléséhez. Ne feledjük azonban, hogy akár 10-15 évbe is beletelhet, amíg a magról nevelt fiatal növény először virágba borul, majd magokat érlel. Egyeseket csalódásként érhet a hír, de kétségtelenül olyan növényről van szó, amely megéri a hosszabb várakozást. Azt is számításba kell vennünk, hogy a magról nevelt növény esetleg nem fog annyira gazdagon virágozni, mint egy kertészetben vásárolt csemete.

lilaakac magrol 03

Mikor ültessük el a lilaakác magját?

A hüvelytermések bőven tartalmaznak magokat. Begyűjtés után a lilaakác magról való neveléséhez a legszebb, legegészségesebb darabokat használjuk fel. A lilaakác gyors ütemben, erőteljesen fejlődik, és szinte bármire felfut, ami az újtába kerül – feltéve, ha hagyjuk neki. Éppen ezért tanácsos a lilaakác növekedését magunk irányítanunk, és ésszerű határokat szabni annak.

Ha tehát szeretnénk magról lilaakácot nevelni és sikerült már érett magokat is beszereznünk, nincs más hátra, mint kora tavasszal elültetnünk azokat: csak nagyon sekélyen, földdel alig fedve, egy ültetőkeverékkel megtöltött virágcserépbe. A csírázási folyamat felgyorsításához a magokat ültetés előtt beáztathatjuk egy napra kézmeleg vízbe.

A cserepet állítsuk világos helyre, például egy ablakpárkányra. Egy cserépbe elég egy magot vetnünk. Ügyeljünk arra, hogy folyamatosan egyenletes meleg legyen, és finoman, permetezve öntözzük a magokat. A magok várhatóan 1-3 hét alatt kicsiráznak.

A fiatal növényeket ne azonnal ültessük ki a szabadba, hanem naponta edzzük azokat: az eljárás lényege, hogy egy héten át minden nap 1-1 órával több időre kivisszük a cserepeket egy félányékos helyre. Amikor az időjárás kellően melegre fordul, úgy május elején-közepén kiültethetjük a csemetéket a végleges helyükre, a kert egy napsütötte részébe.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR